Sutlijaš je zaboravljen. Na kućnim trpezama je pravi raritet, a za većinu današnje dece je nažalost misaona imenica. Nepravda! Ja sutlijaš sipam u neki stakleni, providan sud. Po celoj površini ga zalijem sa otopljenom smesom crne čokolade i neutralne pavlake. Pa šta reći. Ko voli, nek izvoli!
Nekada je najčešći odgovor na dečije pitanje „šta danas ima slatko“ bio „SUTLIJAŠ“! Taj lagani sočni i kremasti slatkiš bio je nezaobilazan deo srpske, makedonske, bugarske i turske kuhinje.
Nalazio se i na jelovnicima naših restorana. Danas ne. Pravo je čudo ako na sutlijaš sa cimetom, eventualno natrčite u nekoj starinskoj poslastičarnici. Sutlijaš je zaboravljen.
Na kućnim trpezama je pravi raritet, a za većinu današnje dece, nažalost misaona imenica. Kao šnenokle koje sam, na ovim stranicama, već oplakao. Nepravda!
Pred vama je recept za ovu klasičnu i starovremensku poslasticu – divno kremastu i zavodljivo mirisnu. I prilika da se nepravda ispravi.
1 L mleka
200 gr pirinča okruglog zrna
½ kaščice soli
1 kockica putera
200gr šećera
3 kesica vanilin šećera
200 ml. slatke pavlake za kuvanje
cimet za posipanje
KORAK 1: Opran pirinač spustiti u sud, sipati vodu, taman da pirinač ogrezne i kuvati ga na jačoj vatri 10-tak minuta dok voda ne uvri.
KORAK 2: U dubljem loncu (sa debljim dnom) kuvati mleko i kada je provrilo u njega sipati šećer, vanilin šečer, pavlaku i u vodi već prokuvan pirinač. Kuvati uz mešanje nekih 15-tak minuta. Pri tom treba biti oprezan, jer je mleko prevrtljivo i čas posla može da pokipi, a i pirinač tokom kuvanja voli da peni.
Ako prilikom mešanja osetite da se lepi, naročito pred kraj, snizite temperaturu i mešajte češće. Sutlijaš je gotov kad je zrno potpuno meko (probati). Ne treba očekivati da pirinač pokupi svu tekućinu. Kaša će biti i dalje relativno žitka, a tek kad se sutlijaš prohladi pirinač će upiti mleko i dodatno nabubriitii, kada će postati vidljiva njegova prava gustina i punoća. Na kraju skinuti sutlijaš sa vatre, dodati puter i izmešati ga.
Sipati sutlijaš u zdelice-porcijašice ili sve u jednu zdelu. Kada se prohladi, posuti ga cimetom, kakaom ili rendanom čokoladom. Neki ga obožavaju sa suvim grožđem ili sa voćnim sirupom, a neki sa aromom koju daje narendana kora limuna ili narandže. Moja opcija je čokolada.
Sutlijaš sipam u čašu, teglicu ili drugi stakleni, providan sud. Po celoj površini ga zalijem sa otopljenom smesom crne čokolade i neutralne pavlake. Pa, šta reći. Ko šta voli, nek izvoli!
Prijatno, želi vam Majstor Amater !
Sutra:
Kuva Majstor amater:
Mantije – dušom se prave i dušom jedu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare