Sos od pečuraka. Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Uz piletinu i ćuretinu, uz svinski file i sočne natur šnicle - sos od pečuraka! Ili uz testenine: špagete, papardele, njoke, makarone … Da li još podsećati? Sos od pečuraka u našim jelovnicima, zasigurno zaslužuje više mesta nego do sada. Otuda i ovaj recept koji u tome zasigurno može pomoći.

Sastojci

350 g šampinjona

1 glavica luka

3 čena belog luka

1 kašika majčine dušice

O autoru

1,5 dl belog vina

200 g pavlake za kuvanje

2-3 kašike maslinovog ulja

so i biber po ukusu

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1 : U tiganju na maslinovom ulju propržiti crni luk. Kada omekša i postane staklast, dodati beli luk i majčinu dušicu, pa propržiti kratko, dok beli luk ne zamiriše.

KORAK 2: Ubaciti očišćene i na listiće narezane šampinjone, so i biber, pa sve izmešati i prodinstati svega 2-3 minuta. Uliti belo vino i na laganoj vatri sve dinstati dok vino ne uvri, odnosno dok šampinjoni ne omekšaju. Pred kraj usuti pavlaku za kuvanje, izmešati sastojke i umak kuvati do željene gustoće.

Posluženje

Ovako pripremljen sos se može poslužiti uz jela od mesa, ali odlično ide i sa testeninama.

Sos od pečuraka. Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Vinska preporuka

Zavisno sa čim ide, ovakav sos očekuje belo vino, pre svih sovinjon.

Savet uz ovaj recept

Sos od šampinjona biće neuporedivo ukusniji ako im dodate stotinak grama vrganja. Mogu i sušeni, ali prethodno moraju da odstoje namočeni u vodi.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar