Škembići su iznutrice, o kojima mnogi imaju predrasude. Valjda sam zbog toga, među prijateljima „istraživao“ njihov odnos prema ovom jelu. Naišao sam na krajnosti i dijametralno suprotne stavove. Jedni ih obožavaju - drugi ne bi probali, ni za živu glavu. Ne bi, ukoliko ih neko ne „prevari“, što nije lako.
Za uspeh su potrebne dve veštine: kulinarsko umeće i moć ubeđivanja – u stilu „ma samo probaj i videćeš“. Nekoliko puta mi je to pošlo za rukom i onda su „prevareni“ postali najvatreniji pobornici ovog ukusnog gurmanskog jela. To se odnosi i na pripadnice lepšeg pola kojih je, verovali ili ne, bilo među njima.
1 kg junećih škembića
malo sirćeta
voda
*
1 veza zeleni
2-3 čena belog luka
2 lista lovora
1 glavica crnog luka
10-tak zrna bibera
voda
*
2 kašike masti ili 2,5 dl ulja
4 glavice crnog luka
2 narendane šargarepe
5-6 čena iseckanog belog luka
3 kašike brašna
1 kašika aleve paprike
2 kašičice ljute tucane paprike
2 dl soka od paradajza
so, biber po ukusu
*
malo svežeg peršuna
malo rendanog parmezana
KORAK 1: Iako su škembići kupljeni u mesari, već očišćeni i oprani pre pripreme, nanovo se peru u nekoliko vrućih voda, pa stave u hladnu vodu sa malo sirćeta da odstoje par sati. Zatim se ubace u lonac sa listom lovora, naliju slankastom vodom i kuvaju 7-8 minuta, posle čega se ta voda prospe.
KORAK 2: Sada u škembiće naliti 1,5 litar nove posoljene vode, dodati celu glavicu crnog luka, biber u zrnu, ponovo list lovora, zelen, beli luk i sve kuvati oko 2 sata – dok škembići ne omekšaju. Tako skuvane iseckati na rezance, a vodu u kojoj su se kuvali sačuvati.
KORAK 3: U šerpi na masti propržiti sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu, dodati beli luk i čim zamiriši ubaciti iseckane škembiće. Kratko ih prodinstati, pa dodati brašno i začine (slatku alevu i ljutu tucanu papriku, biber, vegetu). Sve mešati na vatri nekoliko minuta, usuti paradajz i oko 1,5 l vode (najpre onu u kojoj su se škembići prethodno krčkali), pa kuvati 30 – tak minuta. Na kraju gotovi škembići moraju biti lepo kašasti, a saft u kome su, ni pregust ni suviše redak, što postižemo količinom vode koju dodajemo.
Jelo posuti svežim peršunom i narendanim parmezanom pa poslužiti. Kao prilog može se poslužiti omiljena testenina, bareni krompir ili njoke.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Fore i fazoni banjalučkog ćevapa
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: