Moji crnogorski prijatelji su se rezolutno izjasnili za plantažino crveno vino „Vladika“, a ja sa puno poverenja tu preporuku prenosim vama. Dakle, njeguški stek nikako bez „Vladike“!
Njeguški stek nije tradicionalno crnogorsko jelo, ali je jedan od njihovih popularnijih nacionalnih specijaliteta. Kreirao ga je čuveni kuvar i profesor Milovan Mića Stojanović. Njegov njeguški stek osvojio je 1986. godine zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Luksemburgu i zbog toga postao ponos naših suseda. Ali ne samo zbog medalje. Još više zbog savršenog ukusa koji pravi eksploziju zadovoljstva u ustima.
200 g telećeg mesa
60 g njeguške seckane pršute
70 g njeguškog sira
prstohvat sveže majčine dušice
vrlo malo soli
*
brokoli
krompir
2 kašike zrelog kajmaka (skorupa)
KORAK 1: Sa teleće šnicle uklonite masnoću i žilice, pa je istucite kuhinjskim čekićem da se lepo stanji, ali ne i pocepa. Pobiberiti je i sasvim malo posoliti. Iseckan pršut i sir spustiti po sredini šnicle i posuti sa malo majčine dušice. Meso preklopiti sa sve četiri strane i po potrebi učvrstiti čačkalicama.
KORAK 2: Peći na roštilju na tihoj vatri ili u tiganju sa malo putera. Kada sa donje strane šnicla dobije braonkastu boju, okrenuti je da se lepo zapeče i druga strana. Gotov stek posuti rendanim sirom, pa poslužiti sa prilogom i prelivom od skorupa.
Posluženje
Po izvornom receptu jelo servirati sa brokolijem i pečenim krompirom na većem plitkom tanjiru. Na kraju preliti stek i dekorisati slobodan deo tanjira istopljenim starim kajmakom. Ja kao prilog poslužim i pomfrit, kada su mi gosti ljubitelji ovako spremljenih krompirića.
Vinska preporuka
Moji crnogorski prijatelji su se rezolutno izjasnili za plantažino cveno vino „Vladika“, a ja sa puno poverenja tu preporuku prenosim vama. Dakle njeguški stek nikako bez „Vladike“!
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Sos od pečurki – češće nego do sada
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: POSNA DIJETA