Moj omiljeni sos je od mirođije, a najintrigantniji onaj od višanja. Valjda zato što je ovaj pikantni vojvođanski klasik za mnoge, a i za mene, neuobičajena kombinacija slatkasto-kiselkastog ukusa.
Nekada su vojvođanske domaćice veliki trud i kulinarsko umeće posvećivale kuvanju najboljeg sosa. Kada bi u tome uspele, govorile su “pripremila sam sos za ponos“. Njihov nedeljni ručak ne može da prođe bez sosa. Onog od mirođije, paradajza, od belog luka, rena ili od višanja.
Slažu se uz rinflajš, ali isto tako i uz razne vrste pečenog ili pohovanog mesa. Moj omiljeni je sos je od mirođije, a najintrigantniji onaj od višanja. Valjda zato što je ovaj pikantni vojvođanski klasik, za mnoge kao i za mene, neuobičajena kombinacija slatkasto-kiselkastog ukusa. Sa čime god se posluži, sa slatkim ili slanim, ovaj panonski specijalitet će zasigurno ispuniti očekivanja i najvećih gurmana. Ipak, najbolje se slaže sa pačijim mesom. Zato je sutrašnji gastro-izbor na portalu Nova.rs „Pačetina sa sosom od višanja“, za mene poželjan, logičan i dobar izbor. Nadam se i za vas.
400 g višanja bez koštica (mogu i zamrznute)
1 dl vode
1 dl crvenog vina (slađeg)
prstohvat soli
1 kašika meda ili šećera
*
20 g putera ili margarina
2 kašike brašna
KORAK 1: Višnje preliti vodom i vinom, pošećeriti, posoliti i prokuvati desetak minuta.
KORAK 2: Brašno propržiti na puteru kao za zapršku, ali ne dozvoliti da potamni, već da ostane svetlo.
KORAK 3: U skuvane višnje uz lagano mešanje sipati uprženo brašno i kuvati sos na laganoj vatri sve dok ne dobije željenu gustinu. Gustina sosa se postiže tako što se u pregust sos dodaje voda, a u redak još malo uprženog brašna ili se sos duže ukuvava dok ne ispari tekućina. Do upotrebe sos ostaviti da se malo prohladi i dodatno lepo zgusne.
Savet uz ovaj recept
Ovaj sos se, naročito u Vojvodini, služi uz različita mesa. Možete ga koristiti i za deserte, ali onda umesto brašna upotrebite gustin koji ćete rastvoriti u malo hladne vode.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Pačetina i sos višanja – vrhunski gastro-ugođaj
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: