Kuva Majstor amater: Kiseli kupus – zimnica za svačiji džep

Gastro 08. okt. 202112:01
Podeli:
Foto: Shutterstock

Suvišno je u uvodu ovog recepta pričati opšte poznato: koliko je kiseli kupus zdrav, koliko je rantabilan i prijemčiv svačijem džepu. Još manje je potrebno podsećati koliko se ukusnih, naših balkanskih jela od njega može napraviti. Salate, sarme, podvarci, svadbarski kupus … Važnije je prionuti na posao i obaviti ga kako valja. Vremena je dovoljno, jer kiseli kupus za zimnicu nije kasno staviti ni u novembru. Ali ko će čekati toliko dugo.

Sastojci

plastično bure sa poklopcem od 120 L

65 kg kupusa u glavicama

2,5 kg soli (tuzlanske jodirane)

O autoru

Priprema

KORAK 1: Sa svake glavice skinuti sve prljave i oštećene listove, sve dok ne dođemo do čistih i zdravih. Nožem levkasto izdubiti koren glavice tako da dubina rupe posle izvađenog korena ide negde do sredine glavice. Tako očišćene i sa izvađenim korenom, glavice ređati u bure sa izdubljenim otvorima nagore. Šupljine između glavica tesno popuniti polutkama ili četvrtkama drugih isečenih glavica.

KORAK 2: Na ovu količinu kupusa pripremiti ukupno 2,5 kg soli, pa prvo solju napuniti skoro do vrha izdubljene rupe. Kada se ovako useljene glavice slože do vrha bureta i šupljine između njih popune i učvrste izrezanim komadima kupusa, sipa se hladna voda sa otopljenom preostalom solju. Za veličinu bureta i kuličinu kupusa predviđenu ovim receptom biće potrebno oko 60 l vode.

KORAK 3: Kupus zaliven vodom će posle dan-dva splasnusti, a njegov se nivo spustiti, pa ako je preostala još koja glavica, možete slobodno dodati. Po vrhu i celoj širini otvora bureta staviti plastičnu rešetku i sve pritisnuti najbolje sa dva teža kamena. Bure poklopiti njegovim poklopcem, pa ostaviti da se kiseli. Ja ovako spremljen kupus ne pretačem. Kupus će se ukiseliti i biti spreman za upotrebu posle 20, 30 dana.

Savet uz ovaj recept

Kupus će dobiti lepšu boju i ukus ukoliko između glavica u bure stavite neki koren rena i klip zrelog kukuruza.

U rastvor kojim se zaliva kupus stavlja se na 10 l vode između 300 i 400 g soli.

Preko rešetke stavite čistu gazu, pa i sve pritisnite težim kamenom. Gaza će skupiti eventualnu plesan, koju ćete lako odstraniti kada gazu skinete i operete hladnom vodom.

Najbolji za pritiskanje kupusa je morski ili kameni obluci koji se ne krune.

Kupus držite na hladnom mestu. Ako ga držite na terasi ili sličnom mestu, neće mu smetati ni ako se zamrzne, pod uslovom da se prethodno već ukiselio na nekom toplijem ili umereno hladnom mestu.

Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Pasta, piletina i pečurke – vrh gastro užitka

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Komentari

Vaš komentar