Gnječeni pasulj, papula, meljanac, tučeni pasulj ili grah svejedno. Obavezno se služio za1 vreme posta i za posnu slavu. Svetog Nikolu naročito. Kako danas i ovih dana nije neko „posno crveno slovo“, papula nije obaveza, niti moranje posta. Ovo preukusno jelo biram i kuvam slobodno bez povoda i „prinude“. Kao nekad. Da se ne zaboravi. A ponajpre zbog dobrog zalogaja.
1kg pasulja (vrsta pasulja koji najviše volite)
2 lista lovora
3 veće glavice luka – sitno naseckanog
2 dl ulja
so, biber
1 ravna kašika aleve paprike
3-4 čena belog luka – iseckanog
malo vegete,
KORAK 1: Pasulj koji je prenoćio u vodi staviti na vatru i kada proključa kuvati ga 10 – tak minuta, pa tu prvu vodu prosuti. Naliti drugu vodu, dodati lovor, pa pasulj kuvati na srednjoj vatri sve dok ne omekša, a opna ne popuca. Tako kuvan, procediti, a deo vode ostaviti.
KORAK 2: Pasulj posoliti, pa dobro gnječiti uz dosipanje po malo vode u kojoj se pasulj kuvao, kako bi napravili kremastu masu gustine pire krompira.
KORAK 3: Luk pržiti na ulju i kad postane staklast dodati beli luk, malo vegete i alevu papriku , pa sve propržiti još jedan minut.
KORAK 4: Dve trećine tako spremljne zaprške dobro izmešati sa izgnječenim pasuljem.
Papulu servirati u lepu činiju, a pred samo poluženje dodati preostalu zagrejanu zapršku. Poslužiti obavezno i salatu od rotkve sa prazilukom.
Pasulj možete skuvati i dan ranije, a pred služenje izgnječiti i zapržiti lukom i alevom paprikom.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Ovaj srneći gulaš jede se viljuškom
***
Bonus video: Slatka keleraba
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: