Piroge su slavensko jelo koje je nastalo na današnjim prostorima zapadne Ukrajine. Danas su podjednako popularne u Ukrajini, Belorusiji i Rusiji. U gradu Čerkasiju u središnjoj Ukrajini 2006. podignut je spomenik vareniki. Piroga - ukrajinski „вареники“ ili "kuvana stvar". Pa koja stvar? Testo punjeno krompirom, skuvano i začinjeno kajmakom. To je samo jedna od, ne zna se koliko, varijacija ovog preukusnog jela.
Varijacija mog detinjstva – Jagodine piroge! Kulinarska radoznalost moje majke zaslužila je da ovo sjajno jelo, po njoj nosi ime, bar u mom plemenu. Naučila ga je od vrednih Galicijana – Rusina, čiji su se preci doselili krajem 19. veka u krajeve nadomak Banjaluke. I sačuvali identitet – piroge!
Testo:
500 g oštrog brašna
½ dl vode
1 kašika ulja
malo soli
Nadev:
500 g krompira
100 g sremskog sira
malo putera, mleka i soli
parče slanine za masnoću
Preliv:
kajmak – stari, prevreo
KORAK 1: Za nadev skuvati krompir, izgnječiti ga i posoliti. Propržiti iseckanu slaninu pa dobijenom masnoćom preliti krompir, dodati sitnog sira i sve izmešati. Može se dodati komad putera, pa ostaviti da se ohladi.
KORAK 2: Zamesiti tvrđe kiselo testo, ostaviti ga da odmori oko pola sata pa premesiti. Razaviti ga oklagijom na 3-4 mm debljine. Čašom izrezati testo na krugove prečnika 7-8 cm, pa svaki filovati pripremljenim nadevom od krompira. Preklopiti testo na pola u oblik polumeseca i najbolje viljuškom stisnuti rubove.
KORAK 3: Piroge spuštati u ključalu vodu i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Posle toga kuvati još 2-3 minuta i gotove su. Vaditi ih rešetkastom kašikom u đevđir da se ocede.
KORAK 4: Oceđene, još tople piroge staviti u činiju za serviranje, prekriti kajmakom koji će se otopiti i dati pirogama savršen ukus. Kajmak mora da bude isklučivo stari i zero – kako se to kaže prevreo. Mladi kajmak nije dobar jer će, kad se otopi, napraviti vodnjikav umak, a to nije to.
Uz piroge rado pijem rosse, ali ako volite bela vina, nećete pogrešiti ako odeberete sremači traminac
ili silu.
Zamrzavanje
Piroge se mogu zamrznuti, i to nekuvane. Najbolje ih je staviti razmaknute na dasku ili poslužavnik i držati u zamrzivaču dva sata. Posle toga se pakuju u kese i vrate u zamrzivač gde mogu stajati tri meseca. Kada odlučite da ih pripremate odmrznite ih kuvanjem u slanoj vodi dok ne ispivaju na površinu i neki minut više. Završiti jelo do kraja prelivom starog, prevrelog kajmaka. Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra: Šta kuvaju komšije?
Majstor amater: Crnogorska kaštradina
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare