Kuva majstor amater: Deverika – najslađa rečna riba

Gastro 16. mar. 202112:11
Podeli:
Foto: Branko Gligorić

Recept pred vama uspešno rešava problem sitnih kostiju zbog kojih je ova, po meni „najslađa“ rečna riba na „lošem glasu“. Milimetarskim rezovima i prženjem na vreloj masti, koske nestaju. Ostaje samo nezaboravan i božanstven ukus. Ako već niste, uverite se sami!

Deverika spada u belu rečnu ribu zajeno sa babuškom, mrenom, bucovom… Često se može čuti da se u ovu grupu svrstavaju manje vredne ribe, pune kostiju ili manje ukusne, ali to su sve stereotipi bez osnova. Stvarno stanje je drugačije. Kada se kvalitetno pripreme fantastičnog su ukusa. Deverika posebno. To je, nimalo slučajno, omiljeno jelo alasa. I ja spadam u red onih koji misle da je to „najslađa“ rečna riba. Samo ne znam kada ju je lepše jesti – toplu ili hladnu.

O autoru:

Recept pred Vama uspešno rešava problem sitnih kostiju, zbog kojih je ova riba na lošem glasu. Milimetarskim rezovima i prženjem na vreloj masti, koske nestaju. Ostaje samo lepota ukusa koja se ne zaboravlja. Ako već niste, proverite sami!

I ne zaboravite: prži se isklučivo na svinjskoj masti! Ne samo zbog boljeg ukusa. Riba, ako niste znali, daleko manje upija mast negoli ulje. To sam „pokupio“ od mačvana koji savsku ribu, na svinjskoj masti spremaju od vajkada.

Foto: Branko Gligorić

Sastojci

nekoliko deverika

50 gr kuruznoga brašna

100 gr pšeničnog brašna

2 kašičice aleve paprike

dva limuna

svinjska mast

Priprema

KORAK 1: Očišćenu deveriku oštrim nožem popreko narezati na svakih 2-3 milimetra. Proreze usoliti i nacediti sok od limuna. Ako je riba krupnija, izrežite je na komade, zavisno od veličine tiganja u kom je pržite. Ostaviti je u frižider da odmori nekoliko sati.

KORAK 2: Posle par sati, ribu ocediti i uvaljati u brašno sa malo aleve paprike (2/3 pšeničnog i 1/3 kuruznog brašna).

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: U tiganj staviti svinjsku mast – taman toliko da riba bude prekrivena do polovine – „da pliva“. Zagrejati mast da bude vrela, spustiti u nju deveriku i uz okretanje, pržiti na jačoj vatri. Kada porumeni sa obe strane, smanjiti temperaturu i nastaviti prženje. Riba je gotova kada prilikom okretanja u tavi ne prska, kada dobije rumenu boju – izvana hrskava, a iznutra meka i sočna.

Ja deveriku redovno spremam na talandari (tanjirači, kotlovini), što i vama preporučujem ukoliko imate uslova za to. Ukoliko ne, znajte da je dobar tiganj zlata vredan.

Posluženje

Pripremiti marinadu od ulja, soka od limuna, sitno naseckanog belog luka i svežeg peršunovog lista.

Uz deveriku obavezno pravim krompir salatu koja će istovremeno poslužiti i kao salata, ali i kao odličan prilog. Rercept za takav „salat-prilog“ sam, nimalo slučajno, objavio u jučerašnjem receptu dana (15.marta).

Prijatno, želi vam Majstor amater !

Sutra:

Majstor amater kuva: Domaće kiselo mleko – gde je nestalo?

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram