U mom kraju su hleb od kuruznog (kukuruznog) brašna i vode zvali kuruza. Svakom novom dodatom đakonijom, kuruza je prestajala biti kuruza i postajala kolač - proja, projara ili projica.
Kuruza se spremala dodavanjem vode u žuto ili belo kukuruzno brašno, a zatim u zamašćenom plehu pekla do rumenila. Po tom se mrvila u mleko ili domaće kiselo mleko i u slast jela.
Brzinom munje nestajali su, rukama iskidani komadi još vrele kuruze i uz kajmak, sir, sarmu, kuvani kiseli kupus, podvarak ili praseće pečenje.
Dakle samo 2 sastojka: brašno i voda! Svakom novom dodatom đakonijom, kuruza je prestajala biti kuruza i postajala proja, projara ili projica.
Kod nas su tako oplemenjenu kuruzu, jednostavno zvali „kolač“. Recept te obogaćene, delux kuruze – kolača je upravo pred vama.
4 šolje kukuruznog brašna ili palente
2 šolje pšeničnog brašna
4 kašike šećera
2 prstohvata soli
1 kesica praška za pecivo
2 jaja
4 šolje mineralne gazirane vode
6 kašika mleka
4 kašike ulja
200 g starog – zrelog sira
*
(šolja = 2 dl)
KORAK 1: Izmešati suve sastojke kuruzno i pšenično brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Dodati zatim umućena jaja, mineralnu vodu, mleko, ulje i mešanjem sve dobro sjediniti. Sir izmrviti i ravomerno rasporediti u smesu.
KORAK 2: Kukuruzno testo usuti u zamašćene kalupe, po želji posuti sa malo susama i peći na temparaturi od 200°C 30 – tak minuta, a u malim kalupima oko 20 minuta.
Ukoliko želite proju u komadu, umesto u kalupe spremljeno testo uspite u podmazan pleh odgovarajuće veličine, pa pecite.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor Amater: Škembići u saftu – i za lepši pol
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare