Čokolada je za sladokusce uvek u trendu i vrhu interesovanja. A mus čokoladni, bez dileme – vrh vrhova. Sprema se očas posla, a pojede se brzinom svetlosti. Dok si rek’o MUS!
(za 4-5 osoba)
200 g tamne čokolade – 70%
2 jaja (odvojeno žumanca i belanca)
200 ml pavlake za šlag
100 g šećera
prstohvat soli
3 kašike vode
KORAK 1: U šerpicu sa ključalom vodom stavite drugu, nešto manju šerpicu, sa izlomljenom čokoladom, pa je otopite na pari. Zatim dodajte dva žumanceta i brzo ih žicom umešajte. Čokolada će se brzo zgusnuti, ali nastavite da mešate dok ne postane glatka i sjajna. Tada skinite sa pare i malo prohladite.
KORAK 2: Pavlaku za šlag umutite mikserom u čvrsti šlag i pola umešajte u čokoladu, najmanjom brzinom miksera. Polovinu šlaga sačuvajte za dekoraciju musa na kraju. Belanca sa jednim prstohvatom soli mikserom umutiti u čvrst sneg. Zatim kuvati šećer i vodu, na srednjoj vatri oko pet minuta, odnosno dok se ne dobije gust sirup.
KORAK 3: Mikserom najvećom brzinom ponovo mutiti već ulupan sneg od belanca i lagano sa visine sipati pripremljen sirup od šećera. Miksati sve dok ne dobijemo sjajni krem. Sada varjačom krem lagano umešati u čokoladu. Dobijeni mus sipati u čaše ili zdelice i dobro ohladiti, barem nekoliko sati.
Posluženje
Preostalim šlagom ukrasiti vrh musa i po želji posuti struganom čokoladom, pečenim lešnicima, nekim voćem ili voćnim prelivom. Moji sladokusci vole kada ih uz mus iznenadim kuglom vanila sladoleda.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Pre svih, prednost imaju NJOKE SA 4 SIRA
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA