majstor amater
Foto: Shutterstock

Zahvaljujući ovom prefinjenom i aromatičnom namazu, nepretenciozna „grickaonica“ se iz statusa hladnog predjela pretvarala u pravu malu gozbu. Glavno jelo niko nije pominjao.

Zna se koliko je brokoli zdrav. Pašteta (namaz) od njega je veoma ukusna i laka za pripremu. Zar to nisu dovoljni razlozi da se od brokolija pripremi ukusan doručak ili užina?

O autoru:

Sličnih namaza ima jako mnogo u prodaji, ali je poređenje sa ovim našim neumesno. Kvalitet i „šmek“ domaće paštete u svemu prednjači. Kada sam ovaj namaz probao prvi put, osvojio me je svojim bogatim i nesvakidašnjim ukusom, a s obzirom na to da je bezmesan, u njemu će uživati i moji prijatelji vegani.

Pravićemo od njega sendviče ili ukusne kanapeje, ili poslužiti uz dvopek ili omiljeni kreker.

majstor amater
Foto: Shutterstock

Sastojci

350 g cvetova brokolija

50 g putera

½ štapa manjeg praziluka

20-tak zrna pečenog kikirikija

50 g naribanog ovčijeg ili kozjeg kačkavalja

nekoliko grančica svežeg bosiljka

3-4 kašike maslinovog ulja

krupna morska so

biber

Priprema

KORAK 1: Cvetiće brokolija kuvati u malo posoljenoj vodi dok ne postanu mekani. Ocediti ih i ubaciti u hladnu vodu. Dobro je u tu vodu dodati i led, jer će na taj način brokoli zadržati lepu, zelenu boju.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: U blender staviti bosiljak, pečen kikiriki, puter, naribani kačkavalj, praziluk i dve kašike maslinovog ulja. Miksati dodajući postepeno preostalo ulje dok pesto ne postane vidljivo gladak. Dodati dobro oceđenu brokulu, so i biber i sve zajedno dodatno ponovo izmiksati dok se ne dobije fina kremasta masa. Po potrebi, željenu gustoću namaza podešavajte dodajući kašiku-dve vode u kojoj se kuvala brokula.

Pašteta se pakuje u staklene teglice, zalije maslinovim uljem i čuva u frižideru. Ukoliko je ovako spakovanu ponesete u školu, na posao ili faks, uživaćete u sjajnoj užini.

Biće sjajna užina ukoliko je ponesete na poso, faks ili školu.

majstor amater
Foto: Shutterstock

Posluživanje

Paštetu poslužiti kao namaz uz šnite integralnog, raženog ili heljdinog hleba kao i uz dvopek, krekere ili neke slične slane hrskave kolačiće.

Sutra:

Kuva Majstor amater: Teleća kolenica – sočna i meka kao puter

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare