Unesite dašak Jadrana u svoj dom. Pravo je vreme za jedan dobar – vaš brodet. Možda će sve to biti virtuelno, ali brodet spremljen po ovom receptu - sigurno neće.
Mirisi lavande i ruzmarina svuda, pijace sa svežom ribom i plodovima mora, topla mediteranska klima i bistro more – utočište od letnje vreline. Debela borova hladovina i za ručak: nezaobilazni brodet ili brudet – riblja čorba koja se sprema duž cele obale Jadrana, podjednako italijanske, hrvatske i crnogorske.
Ukoliko ovih dana niste „dole“, priuštite sebi utešnu nagradu.
Unesite dašak Jadrana u svoj dom. Pravo je vreme za jedan dobar – vaš brodet. A s njim ide vazduh pun joda i Mediterana, nostalgije i lepih sećanja. Možda će sve to biti virtuelno, ali brodet spremljen po ovom receptu – sigurno neće.
1 dl maslinovog ulja
1 kg morske ribe (škarpina obavezno, može i druga riba dna, ali i neka lignja, mušula i škamp-dva)
malo brašna
*
½ kg crnog luka (iseckan na kockice)
4 čena belog luka (sitno naseckan)
300 g paradajza (izrezan na kockice) ili paradajz soka
2 lista lovora
malo slatke aleve paprike
so, biber po ukusu
2 dl suvog belog vina
½ veze naseckanog svežeg peršuna
KORAK 1: Ribu, lignje, mušule, škampe očistiti, oprati i ocediti. Ribu iseći na komadiće srednje veličine, uvaljati u brašno i kratko popržiti na maslinovom ulju, i to u šerpi u kojoj će se brodet kuvati.
Ovako sasvim malo proprženu ribu izvaditi iz šerpe i odvojiti na stranu.
KORAK 2: U isto ulje od pržene ribe spustiti crni luk, propržiti ga da postane staklast, pa dodati beli luk i minut posle paradajz i začine (lovor, alevu papriku, so i biber). Sve vrlo malo ukuvati, pa spojiti sa onom proprženom ribom. Dodati vodu i vino, tek toliko da za prst-dva prekriju ribu, pa ostaviti da brodet poklopljen krčka na laganoj vatri oko sat vremena.
Ribu nikako ne mešati, već samo povremeno protresti šerpu u kojoj se krčka. Na samom kraju, kada je gotov, brodet posuti naseckanim peršunom.
Posluženje
Kao prilog uz brodet obavezno poslužiti tvrđe spremljenu palentu i salatu po vašem izboru.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Rozen sa makom i čokoladom bez premca
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA