Kuva Majstor amater: Ajmokac – jednim udarcem dve muhe!

Gastro 09. mar. 202112:02
Podeli:
Ajmokac Majstor amater
Ajmokac; Foto: Shutterstock

Evo ga još jedan recept sa dva jela. Kada već kuvate pileću supicu, skuvajte odmah i glavno jelo – „Ajmokac“. Dvostruka fajda. Uz glavno jelo ide supa pride ili kako kažu: jednim udarcem dve muhe!!!

Najkraće, ajmokac je trostruko beo: beli sos, sa belim lukom i sa komadićima belog mesa. Prave ga i od drugih vrsta mesa. Po meni je ipak, najbolji od pilećeg.

O autoru:

Pred vama je recept za još jedno staro, neopravdano zaboravljeno jelo. „Neopravdano“- jer ima fantastično zavodljiv ukus, zbog kojeg se uvek i iznova pitam, koji su razlozi tog zaborava. Moji Joca i Kosta su obožavali ajmokac. Još se sa radošću sećam kako su, na zimovanje sa drušvom, nosili „šerpu“ sa ajmokcem. I nije ih mrzelo. I nije ih bio blam, što ne bi bilo neobično za njihov tadšnji uzrast. Razlog je u ajmokcu. Pogodite koji! Ako ga skuvate samo će se kazati. Progovoriće magija ovog sjajnog jela.

Sastojci

1 manje pile

Za supu:

3 šargarepe

1 koren peršuna

1 krompir

1 manji celer

*

5 čena belog luka (sitno iseckan)

5 kašika brašna

so i beli biber

1 kašika putera ili ulja

Priprema

KORAK 1: Skuvati supu od celog pileta. Uradite to na vaš način ili po mom receptu za „Vojvođansku supu“, koji je objavljen prekjuče tj. 7 marta.

KORAK 2: Kuvano pile raskomadajte i odstranite koske. Batake i belo meso odvojite za ajmokac i sitno ga iskidajte po dužini.

KORAK 3: U posebnom sudu, na puteru proprzite brašno, ali da ostane belo (tek da malčice porumeni). Pred sam kraj dodati beli luk, da se još svega nekoliko sekundi izdinsta sa brašnom.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 4: U tu zapršku, postepeno nalivati po malo spremljene supe, uz mešanje krčkati sve na srednjoj vatri, dok umak ne dobije lepu, kremastu gustinu.  Zatim dodati meso iskidano na froncle, biber i posoliti po ukusu. Ovo jelo se jede viljuškom, što je orjentir za određivanje gustine umaka. U gotov ajmokac možete dodati malo limunovog soka ili vinskog sirćeta.

KORAK 5: U preostaloj supi ja obično zakuvam rezance, od ostataka pileta i povrća poslužim rinfajš sa sosom od mirođije. Tako smo već zgotovili supu, rnflajš za predjelo i ajmokac kao glavno jelo, zbog koga se obično tanjiri poližu. Iskreno, ja prednjačim u tome!

Prijatno, želi vam Majstor amater !

Sutra: Kuva majstor amater: Viršle u slanini čekaju pivo !

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar