Foto: Shutterstock

Evo još jednog jednostavnog recepta i baš, baš ukusnog zalogaja. Pita sa tikvicama – savršen doručak, ali i večera! Ukolliko do sada niste pravili ovu pitu, siguran sam da ćete posle ovog virtuelnog kulinarskog trijumfa, to činiti veoma često. Tim pre što su tikvice dostupne tokom cele godine.

Sastojci

500 gr gotovih heljdinih kora za pitu

Fil

1 kg mladih tikvica iseckanih na kockice

½ kg sira

2 jaja

1 dl ulja

O AUTORU:

½ veze sveže mirođije ili 1 kašika suve

1 kašičica kima

mineralna voda

so i biber po ukusu

Preliv

1 kiselo vrhnje 20%m.m.

3 jaja

Priprema

KORAK 1: Tikvice oprati, iseckati na manje kockice, posoliti i kada odstoje blago ih iscediti.

KORAK 2: Sir, jaja, pavlaku, ulje, mirođiju, kim, so, biber i malo mineralne vode dobro umutiti, pa sve to izmešati sa tikvicama.

JOŠ RECEPATA MAJSTORA AMATERA:

KORAK 3: Odmotati kupljene kore i položiti na radnu površinu. Voditi računa da dužina kora odgovara dužini pleha u kojem će se peći pita (po potrebi, skraćivanjem kora prilagoditi dužinu).

KORAK 4: Rastvorom ulja i mineralne vode četkicom premazati svaku jufku, pa preko nje „nalepiti“ sledeću. Na svaku drugu u gomilicama ravnomerno filovati pripremljeni nadev i to do pola lista jufke. Potom je, urolati od punog ka praznom delu i slagati bez razmaka u dobro nauljen pleh. Kada su sve kore uvijene u plehu, premazati ih nanovo rastvorom ulja i mineralne vode. Postupak ponavljati, dok se ne potroše kore i pripremljeni nadev.

KORAK 5: Pitu peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 200 C, sve dok kore odozgo ne porumene.

KORAK 6: Pitu izvaditi iz rerne i preliti sa smešom od pavlake i umućenih jaja (najbolje je pavlaku pomešati sa kajmakom). Prelivenu pitu vratiti u rernu i peći još, ne više od 10 minuta. Izvaditi iz rerne, prekriti čistom krpom da se malo prohladi, pa rezati i poslužiti sa hladnim jogurtom, a još bolje sa domaćim kiselim mlekom.

Jede se i topla i ohlađena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar