Foto: Shutterstock

Ludo testo mnogima je uspomena na osamdesete i devedesete godine kada su komšije razmenjivale recepte za to "čudo" koje može stajati u frižideru i nedelju dana, a neki kažu i duže.

Iako niko sa sigurnošću ne može da kaže kako su ovo testo svi počeli tako da zovu, logika nalaže da je zbog toga što „raste kao ludo“. Čuva se u plastičnoj vrećici, a može narasti toliko da je probije. Ako se to dogodi, prepolovite ga i prebacite u novu vrećicu, piše Pun kufer.

Pročitaj i:

Ludo testo nije potrebno čekati da naraste – dovoljno je otvoriti vrata frižidera i prema inspiraciji uzeti testa za picu, savijače, kiflice ili krofne pa se baciti na valjanje, punjenje i pečenje. Neke kuvarice savetuju da nakon vađenja iz frižidera ostane deset minuta na sobnoj temperaturi. Ruke prethodno nauljite jer je testo lepljivo. Tokom valjanja testa radnu površinu pospite brašnom.

Neki ga slažu kao za kroasane pa pune šunkom i sirom ili čokoladom, drugima je omiljena inspiracija za virle u testu ili peciva s čvarcima. Ako planirate da od testa pravite slatka peciva, so slobodno zamenite šećerom

Sastojci:

500 grama glatkog brašna

500 grama oštrog brašna

4 dl mleka

1 kocka kvasca

1 jogurt

2 jaja

1 dl ulja

1 prašak za pecivo

2-3 kašičice soli

Priprema:

U mlako mleko dodajte razmrvljeni kvasac pa ga ostavite da se aktivira. Na radnoj ploči napravite smesu od brašna pomešanog s praškom za pecivo pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umesite testo. Prema potrebi dodajte još brašna ili mleka tako da testo ostane mekano (zavisi od brašna jer svako drugačije upija). Unutrašnjost čiste plastične vrećice dobro nauljite pa stavite testo u vrećicu, istisnite višak vazduha, zavežite i stavite u frižider. Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare