Miriše na detinjstvo.
Srpske domaćice se trenutno najčešće opredeljuju za pite i dezerte koji uključuju šljive. Zbog toga predlažemo kolač sa šljivama i pavlakom jer se brzo pravi, nije skup, sočan je i može da stoji nekoliko dana.
-500g šljiva bez koštica iz zamrzivača
-120g margarina
-1 kesica vanilin šećera
-rendana kora od jednog limuna
-4 jaja
-180g brašna
-1 kesica praška za pecivo
-100ml kisele pavlake
-50g šećera u prahu
-1/2 kašičice cimeta u prahu
-1 kašika prezli
-šećer u prahu za posipanje
Šljive ostaviti na sobnoj temperaturi da se odlede. Ocediti ih od viška tečnosti.
Margarin penasto umutiti sa šećerom, dodati vanilin šećer, rendanu limunovu koricu i 3 jaja.
Brašno pomešati sa praškom za pecivo.
Dodati u smesu sa jajima, sjediniti i sipati u pleh namašćen sa malo ulja i posut prezlama.
Odozgo poređati polovine šljiva.
Pavlaku pomešati sa preostalim jajetom, šećerom u prahu i cimetom i preliti preko šljiva.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni nekih 45 minuta.
Ostaviti da se ohladi, iseći, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Bonus video: Domaćinske Priče_ Kolač od šargarepe sa smokvama
***
Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.