Gordon Remzi
Gordon Remzi; Foto: Front Page Media / Splash / Profimedia

Školjke ili riba u neproverenim ili "sumnjivim" restoranima, dezerti na mestima koja im se ne posvećuju dovoljno ili "supa meseca" neka su od jela koja kuvari nikada neće naručiti u (tuđim) restoranima.

Specijalitet dana u restoranu može da deluje kao najbolji izbor za ručak ili večeru, ali šefovi upozoravaju da iza tog naziva ne stoji uvek sveže ulovljena riba ili povrće koje je tog jutra stiglo u kuhinju – nego često naziv koji je osmišljen kako bi se prodala hrana koja je na izmaku roka trajanja.

Specijalitet dana

„Nikad ne naručujem specijalitet dana“, kaže šef Alberto Moreale i dodaje da neki restorani sastavljaju svoje dnevne menije prema jelima ili namirnicama kojih se žele rešiti. Pre naručivanja specijaliteta dana Moreale savetuje razgovor s konobarom o tome šta je tog dana stiglo sveže ili da se pita za preporuku jela od lokalnih namirnica, prenosi Pun kufer.

Na ovaj trend upozorio je i čuveni Gordon Remzi, doduše prvenstveno kad je u pitanju „supa dana“.

„Pitajte koja je bila jučerašnja supa dana, pre današnjeg specijala. Moglo bi da se desi da je to supa meseca“, objasnio je.

Pročitajte još:

Školjke i riba

Koplja se lome i oko naručivanja školjaka i ribe u restoranima. Neki šefovi savetuju da ne jedemo morske plodove u neproverenim restoranima, onima sumnjivog kvaliteta – pogotovo kada se radi o ostrigama, koje mogu izazvati opasno trovanje.

Dezert

Šef Džejkobi Ponder savetuje da u restoranu preskočite – dezert. Većinom nam ne ostane previše mesta nakon obilnog obroka, ali ako vam se zaista jede nešto slatko, bolja je ideja skoknuti do poslastičarnice ili mesta koje se specijalizovalo za dezerte. Naravno, ako se nalazite u restoranu koji je poznat po kreativnim slatkišima, to pravilo ne morate da sledite, ali brojni restorani nemaju dobre poslastičare u kuhinji – a priprema slatkih i slanih jela traži drugaije veštine pripreme.

Hrana koju spremamo kod kuće

Izlazak u (bolje) restorane služi kao doživljaj ili novo iskustvo, a ne isključivo kao mesto na kojem ćemo prestati da budemo gladni, ističu mnogi kuvari. I zbog toga ne naručuju jela kakva mogu da naprave kod kuće.

Takav način razmišljanja služi kao odmak iz zone komfora jer nije neobično da naručujemo jela za koja možemo da pretpostavimo šta ćemo dobiti na tanjiru. Ali, odlazak u restoran može biti kao izlet u neke potpuno drugačije ukuse i mirise od onih na koje smo navikli.

Pogledajte još neka jela koja poznati kuvari izbegavaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare