Baget, poznati francuski hleb, dodaje se na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Ujedinjenih nacija.
Baget je duguljasti francuski tradicionalni hleb napravljen samo od brašna, vode, soli i kvasca.
Odluku su doneli eksperti Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) koji su se ove nedelje sastali u Maroku.
Ove godine pod predsedavanjem Maroka, Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO od 28. novembra do 3. decembra razmatra 56 nominacija za uvrštenje na popis nematerijalne baštine, a među najistaknutijim predlozima pored bageta su bili popularna sevenoafrička folk muzika raj (Alžir), sajmišna tradicija (Francuska i Belgija), kultura ispijanja čaja (Azerbejdžan i Turska), tehnike tradicionalnih načina obrade čaja (Kina), šljivovice (Srbija) i svetlog ruma (Kuba), kao i izrada rebaba, lute poreklom iz srednje Azije (Iran/Tadžikistan/Avganistan).
Francusko Ministarstvo kulture ranije je upozorilo na „stalni pad“ broja tradicionalnih pekara. U poslednjih 50 godina oko 400 pekara se zatvori svake godine.
Šefica UNESCO Odri Azulej je izjavila da ovom odlukom nije odata počast samo francuskom hlebu već i zanatskim pekarama i „drevnom ritualu“.
„Važno je da ova zanatska znanja i društvene prakse mogu da nastave da postoje u budućnosti“, dodala je Azulej, bivša francuska ministarka kulture.
***
Bonus video: Kako napraviti kvalitetnu rakiju i gde proizvođači najčešće greše?