Bela pileća salata može se služiti kao predjelo ili kao osvežavajuć dodatak sendvičima, a opušteno može biti i osnova glavnog obroka u letnjim danima.
Ima mnogo varijanti za pripremu bele pileće salate, poenta je da iscepkate pečeno ili kuvano pileće belo meso i pripremite sos od pavlake (ili jogurta) i majoneza, a onda možete da ubacite susam, kukuruz, kisele krastavčiće, šargarepu…
Ipak, bela pileća salata koju preporučuje stranica Laki recepti učinila nam se kao varijanta koja bi mogla da bude idealna za letnje vreme – kao doručak ili večera, posluženje za žurku ili prilog za brzinski senvič koji ćete poneti na plažu. Sprema se brzo, služi se hladna, nije teška, a brusnice joj obezbeđuju određen nivo egzotičnosti.
Naravno, ukoliko ne volite mnogo slatko-slane kombinacije, ima tu dovoljno prostora za improvizaciju.
Sastojci
2 pileća filea
1 mladi luk
1/2 glavice crnog luka
1 manja rendana šargarepa
šaka sušene brusnice
2 kašike iseckanog svežeg peršuna
1 šaka seckanih badema
Za preliv:
180 g majoneza
3 kašike grčkog jogurta (ili pavlake)
3 kašike jabukovog sirćeta (po želji)
so i biber po ukusu
Priprema
U veliku činiju stavite izrendanu šargarepu, iseckan luk i mladi luk, brusnicu, seckane bademe, jogurt i majonez i sve dobro promešajte. Dodajte malo sirćeta i ponovo promešajte. Dodajte i sitno iseckanu kuvanu ili pečenu piletinu, posolite i pobiberite po ukusu. Ukoliko želite više preliva, možete dodati kašiku – dve jogurta ili majoneza.
Služiti uz krompir ili testeninu i zelenu salatu, kao predjelo, odnosno u sendviču ili tortilji.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: