Amerikanac Džastis Rid već nekoliko godina živi na Balkanu, o čemu redovno objavljuje snimke na svojim društvenim mrežama. Tema njegovih videa neretko je i balkanska hrana, a sada se odlučio na jedan pomalo neuobičajen potez - isprobavanje hrane u zatvorima.
Prvi zatvor (tačnije, zatvorski restoran) koji je obišao je Zabela u Požarevcu, u Srbiji, jer je, kako kaže, čuo da je tamo najbolja hrana. U ovom restoranu rade zatvorenici, a iako jelovnik nije bio na engleskom, Džastis se snašao i naručio nekoliko jela.
„Hleb veći od moje glave“, rekao je za lepinju koja je stigla prva, a prvo je probao vešalicu s povrćem i pomfritom. Jelo mu je bilo odlično, pa je nastavio s rebarcima, kajmakom, lukom i krumpirom, za koji tvrdi da je najbolji koji je ikad probao.
„Savršeno je, ovo me podseća na američki roštilj. Ovo bi bilo jako popularno u Americi“, rekao je, a zatim probao šopsku salatu i Karađorđevu šniclu punjenu kajmakom koja ga je takođe oduševila.
Nakon srpskog zatvora uputio se u Hrvatsku, točnije u Lepoglavu.
Na početku videa rekao je da hoće da pronađe najbolju zatvorsku hranu na Balkanu, a zatim je došao u restoran zatvora Lepoglava, gde je prvo naručio lepinje i odrezak u sosu s kroketima.
„Izgleda kao palačinka s mesom, nisam nikad vidio ništa slično“, zaključio je.
Za to jelo kaže da je najčudnija stvar koju je ikad probao, ali da jako dobra, a zatim je prvi put probao krokete, koje je nazvao štapićima od krompira.
„Tek sam sada počeo da živim“, izjavio je kad ih je probao.
Sledeći je na meniju bio banov odrezak, koji je, kako kaže, prepun mesa i čačkalica, a usporedio ga je s cordon bleuom. Svideo mu se i sos uz koji je poslužen, kao i krompiri, a probao je i čašu vina koje takođe proizvode u zatvoru, prenosi Index.hr.
Zatim je na red stiglo jelo „veseli Zagorac“, punjeni odrezak u sosu od pečuraka s kroketima. I to jelo mu se svidelo, a video je zaključio rečenicom: „Trebalo bi češće da posećujem zatvore.“