30 najboljih saveta za kuvanje iz beogradske škole kuvanja

Podeli:
saveti za kuvanje
Foto: / Wavebreak / Profimedia

Zlata vredne savete za početnike u kuvanju, ali i one koji bi da nauče još poneki truik, daje Slobodan Radeta iz beogradske Il primo škole kuvanja.

Najveći deo kuvanja sastoji se u pripremi namirnica za obradu – sortiranje, pranje i seckanje namirnica. Odvojte dovoljno vremena za pripremu i koristite tehniku mise en place – postavljanje svih potrebnih sastojaka nadohvat ruke. Dovoljno vremena za pripremu i dobar mise en place omogućiće Vam da budete efikasni, kao i da priprema obroka bude zadovoljstvo.

Kada pripremate više različitih jela za isti obrok, važno je isplanirati vreme potrebno za svako jelo i napraviti dobar redosled pripreme jela (kolač kome treba tri sata hlađenja pre služenja se sprema prvo, a za vreme hlađenja se rade ostala jela i sl.)

Pročitajte još:

Pripremite veću količinu kvalitetnog bujona (pileći/ juneći/mešani/riblji ili bujon od povrća), pa ga zamrznite u plastičnim čašama za kasniju upotrebu u drugim jelima – za pripremu rižota, soseva i sl.

Miris belog luka sa ruku možete skinuti trljanjem ruku o predmet od nerđajućeg čelika, pod mlazom hladne vode (kašika/kutlača/sudopera/namenski inox sapun) oko 30 sekundi.

Uranjanjem drvene varjače u ulje koje se greje u tiganju možete proveriti kada je ulje dovoljno zagrejano da biste počeli sa prženjem – kada se pojave mehurići u ulju oko uronjene varjače, ulje je dovoljno zagrejano.

Kada treba naseckati biber u zrnu ili slične začine koji bi se razleteli sa daske za sečenje, možete ih preliti sa par kapi ulja i onda seckati – začini će ostati na mestu.

Profesionalno kuvari ne sole/začinjavaju jelo sa visine samo zato što izgleda dobro već i da bi se so/začin pravilnije rasporedio po namirnicama.

Višak sosa koji ste pripremili možete zamrznuti u posudama za led – dobićete kockice sosa koje lako možete podgrejati u tiganju po potrebi i u količini koja vam odgovara.

Suvo začinsko bilje ubacite na početku kuvanja jela kako bi se njihove arome razvile tokom kuvanja. Sveže začinsko bilje dodajte na kraju kuvanja kako se njihove arome ne bi izgubile kuvanjem.

Obavezno probajte jelo tokom kuvanja, kao i pred finalno služenje da biste ispratili razvoj ukusa i potrebnu količinu začina.

Nemojte koristiti ulje u vodi tokom kuvanja testenine – ulje će sprečiti da testenina upije sos koji ste pripremili. Umesto toga, kako biste sprečili da se testenina lepi, kuvajte je u velikoj količini vode (idealno 100 g paste na oko 1 l vode).

Kada želite reš koricu na komadu mesa, obavezno ga obrišite od viška vlage papirnim ubrusima pre početka obrade.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joseph Keller (@joekeller) on

Za lakše sečenje slanine na sitne kockice možete je ostaviti u zamrzivaču oko 15 minuta da se stvrdne dovoljno da olakša proces sečenja.

Ubacite povrće u ledenu vodu (kombinaciju vode i leda) odmah nakon blanširanja/kuvanja kako bi zadržalo svoju svežu boju.

Nemojte pretrpavati tiganj kada nešto grilujete/pržite – namirnice u pretrpanom tiganju će se kuvati u pari umesto da postanu reš i hrskave.

Stavite poklopac na šerpu da bi voda u njoj proključala brže.

Da vam daska za sečenje ne klizi po radnoj površini, postavite vlažan ubrus ili truleks krpu ispod nje.

Uvek ohladite hranu pre nego je ubacite u frižider kako se temperatura u frižideru ne bi podigla.

Ljuštite đumbir kašikom – ivica kašike lako skida koru đumbira prateći njegove krivine i minimizira otpad. Probajte!

Pročitajte još:

Koristite ljuske od razbijenog jajeta kao kašiku kojom ćete lako pokupiti sitne komadiće ljuske iz jajeta.

Da biste povećali količinu soka iz citrusnog voća (limun/ limeta/pomorandža i sl.), pre ceđenja ih rolajte nekoliko sekundi pod pritiskom dlana na radnoj površini.

Kada recept zahteva rendanu koru limuna, koristite najsitnije rende koje imate i pokušajte da izbegnete što više belih delova ispod kore limuna – oni nose gorčinu.

Kuvajte testenine 1 minut kraće nego što piše na pakovanju, pa ih skuvajte do kraja, nakon ceđenja, u tiganju umešane sa sosem.

Sačuvajte deo vode od kuvanja testenine (koji u sebi sadrži deo skroba od testenine) kako biste povezali sastojke u sos za testeninu ili napravili kremastim već pripremljen sos.

Za pojačavanje aroma orašastih plodova kratko ih pecite na suvom tiganju uz puno mešanja. Sklonite ih sa vatre i sa vrućeg tiganja kako se ne bi prepekli i zagoreli i koristite dalje.

Napravite svoj kućni aromatizovani puter – u komad putera rukama umesite naseckano sveže začinsko bilje / biber / lavandu i med / sušeni paradajz. Umotajte umešeni komad putera koji se blago otopio od toplote ruku u komad papira za pečenje kao bombonu i vratite u frižider/zamrzivač dok se aromatizovani puter ne stegne. Koristite nasečeno na komadima mesa / ribe / ispod pašteta ili tartar bifteka.

Napravite svoje domaće krutone za salatu – naseckajte tost hleb na kockice i stavite na papir za pečenje u tiganj. Poprskajte maslinovim uljem, solju, biberom i začinima po želji. Pecite u rerni na 180 C dok ne postane reš, uz nekoliko mešanja tokom pečenja. Javite da li su neki od krutona dospeli i do salate.

Začinite belu morsku ribu nežno i sa poštovanjem – ukus ribe je ono što želimo da istaknemo. Nakon grilovanja ili pečenja u rerni poprskajte je sa nekoliko kapi limuna – postoji nešto predivno u odnosu ribe i limuna.

Naučite da pripremate vinaigrette dresing za salate – 1 količina kvalitetnog sirćeta na 3 količine maslinovog ulja, uz so i biber po želji čine standardni recept za ovaj klasični dresing. Eksperimentišite sa varijacijama na temu ulja (orahovo ili ulje lešnika), sirćeta (koristeći tamno balzamiko sirće ili limunov sok), dodavanja svežih začina, senfa i meda ili izblendiranog voća (maline) i povrća (paradajz) za raznolikost ukusa, mirisa i boja.

Koristite krupnu morsku so u vinaigrette dresingu kako biste u salati zadržali teksturu i hrskavost komadića soli.

*

I za kraj najvažniji savet – kuvajte češće! Uživajte u vremenu provedenom u kuhinji i podelite trenutke radosti sa svojim ukućanima, decom pre svega.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar