Koja je razlika između ajvara, pinđura i ljutenice? Šta je ćopulu, a šta zakuska i zašto spakovani u teglice izgledaju gotovo potpuno isto? Od čega se pravi zeleni malidžano? Sve te odgovore naći ćete na jednoj slici.
Ajvar je u Srbiji specijalitet oko kojeg se pokreću ratovi na Tviteru, o kojem se snimaju filmovi, koji se smatra nacionalnim blagom. I dok se Balkan svađa čiji je ajvar „pravi“, stranci i ne znaju po čemu se tačno razlikuje od pinđura ili ljutenice, na primer. A kamoli kad se u igru uključe i zakuska, ćopulu, malidžano…
Nakon što je gurmanima celog sveta razjasnio razliku između sarajevskog i banjalučkog ćevapa, The taste atlas izbacio je grafiku na kojoj su se našli tradicionalni namazi od povrća koji se spremaju u zemljama Balkana – sa istaknutim sastojcima za pripremu kako bi se jasno uočile razlike.
Za početak, ajvar se pravi samo od pečene crvene paprike.
U ljutenicu, pored paprike, idu paradajz, ljuta papričica i beli luk. Pinđur je „slatka“ verzija ljutenice i pravi se od pečene paprike, paradajza i belog luka.
Malo manje poznata kod nas je zakuska, rumunski jesenji delikates u teglici, od pečenog plavog patlidžana, pečene paprike, belog luka i kuvanog paradajza.
Ćopulu je varijacija na temu, pošto u njega ide pečeni plavi patlidžan, pečena crvena paprika, pečeni paradajz i beli luk.
Malidžano je jedini u kojem ne preovlađuje crvena boja paprike. Karakterističan je za Severnu Makedoniju i u njemu se miksaju pečeni plavi patlidžan, pečena zelena paprika, beli luk i senf.
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare