Domaći hleb
Domaći hleb; Foto: Cseh Ioan / Panthermedia / Profimedia

Voliš da mesiš hleb, posebno ovih dana kad si stalno kod kuće, ali kvasca skoro nigde nema? Ne brini, tu su recepti za domaći kvasac. Trebaće ti malo strpljenja, ali trud će se isplatiti.

Klasičan

Sastojci:

1/2 šoljice integralnog pšeničnog brašna

1/4 šoljice vode

Priprema:

U odgovarajućoj posudi dobro umešajte brašno i vodu. Smesa će najverovatnije biti jako gusta, ne brinite, tako i treba da bude. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 12 sati. Nakon toga proverite da li su se na površini pojavili mehurići. Ako nisu, promešajte i ostavite još 12 sati. Kad se mehurići pojave, u kvasac dodajte istu količinu brašna i vode kao na početku, pa dobro izmešajte.

Pročitajte još:

Trebalo bi da tada već ima intenzivan miris. Nadalje, svakih 12 sati trebalo bi redovno hraniti aktivni kvasac ili jednom dnevno ako vidite da lepo napreduje. A da ga na kraju ne bi bilo previše, svaki put kad ga hranite, prvo bacite pola količine i dodajte istu količinu brašna i vode kao na početku. Nakon šest do sedam dana kvasac će biti spreman, pa možete mesiti hleb.

S jogurtom

Sastojci:

250 grama raženog brašna

250 ml vruće vode

1 kašika jogurta

Priprema:

Uveče pomešajte brašno, vodu i jogurt i stavite na najtoplije mesto u kuhinji, recimo, na najvišu policu. Nakon 24 sata kvasac će već biti u odličnoj fazi, a već trećeg dana ujutru možete da pravite hleb.

Sa integralnim brašnom

Sastojci:

300 ml vode

100 g integralnog pšeničnog brašna

100 g raženog brašna

100 g običnog belog brašna

Priprema:

Sve sastojke izmešajte, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi četiri do pet dana. Svakog dana smesu promešajte sasvim do dna. Ne brinite ako nakon dva dana na površinu ispliva voda, a dole se slegne brašno. Petog dana trebalo bi da smesa dobije kiselkast miris, a da ukus bude sličan jogurtu. To je znak da je kvasac spreman i da možete mesiti hleb.