Čak i ako nikad nisi mesila hleb, verovatno ti je ovih dana palo na pamet da bi bilo dobro naći neki jednostavan recept. Zbog neumerene potražnje u prodavnicama na mahove nije bilo kvasca, pa su se mnogi zapitali ima li hleba bez njega. Ima, i to kakvog! Nudimo ti tri recepta za najukusniji hleb bez kvasca.
Klasičan
Sastojci:
500 g pšeničnog belog brašna
2 kašike praška za pecivo
1 kašičica soli
310 ml mleka
Priprema:
Sastavite suve sastojke, sipajte mleko i pomešajte sve. Zatim testo lepo umesite na pobrašnjenoj radnoj površini. Oblikujte ga u elipsu, ali da ne bude previsoko, već debljine tri centimetra, da bi se lepo ispekao u sredini. Pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni, dok hleb ne dobije svetlosmeđu boju.
Od spelte
Sastojci:
600 g speltinog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
50 ml maslinovog ulja
200 ml kisele vode
200 g jogurta
1 jaje
Priprema:
Sjedinite brašno, prašak za pecivo i so, pa u sredini napravite rupu i tu sipajte preostale sastojke. Promešajte varjačnom, pa umesite testo da bude glatko. Oblikujte hleb po želji i pecite uobičajeno oko 40 minuta na 180 stepeni. Potom ga umotajte u krpu, naslonite uspravno i secite tek nakon pola sata.
Mešani sa semenkama
Sastojci:
1 šolja ovsenog brašna
1 šolja raženog brašna
1 šolja heljdinog brašna
1 šolja pšeničnog integralnog brašna
1 kašičica soli
pola kašičice susama
pola kašičice lana
šolja i po ulja od koštica grožđa ili nekog drugog po želji
šolja i po tople vode
pola kesice praška za pecivo
Priprema:
Pomešajte sve suve sastojke, u sredini napravite udubljenje, te ubacite ulje i vodu i umesite testo. Ostavite malo da odstoji, stavite u tepsiju ili kalup po želji i pospite semenkama. Pecite do 50 minuta na 180 stepeni, a pred kraj prekrijte papirom. Po mogućstvu ostavite da odstoji nekoliko sati pre jela.