Foto: TANJUG - DRAGAN KUJUNDZIC - bk

I ranije su mame i tate brinule kad dete dobije temperaturu, ali otkad nam se korona uvukla u život, i najmanji znak više telesne temperature obično izazove paniku. Pedijatar Slavko Dušanov priča kako izgleda cela procedura ako vam dete dobije temperaturu, gde prvo treba ići i šta da očekujete u domu zdravlja.

Anketa kod pedijatra

Prvi korak, ako vam dete u ove dane epidemije dobije temperaturu, treba da bude odlazak u dečji dispanzer u okviru vašeg doma zdravlja.

„Kod svakog deteta koje ima temperaturu u ovoj fazi kad vlada korona, pa posumnjamo uvek na kovid, treba da se ispoštuje određena procedura. Prvo treba da se uradi epidemiološka anketa, što znači da kad roditelj s detetom ode u dispanzer, pedijatar s njim obavi razgovor – pita da li je dete bilo u kontaktu s nekim osobama koje su imale simptome karakteristične za neku virusnu infekciju, da li su bile u izolaciji, da li su poštovale zaštitne mere ili ne…“, priča pedijatar Slavko Dušanov.

Nije svaki virus korona

Nakon toga sledeći korak zavisi od stanja deteta. Kako kaže naš sagovornik, sada vladaju i drugi virusi, oni letnji koje prate povraćanje i dijareja, a ne kašalj, temperatura, kratak dah, koji su karakteristični za kovid.

Pročitajte još:

„Ako postoji sumnja da dete ima enterovirus, odnosno ako povraća i ima proliv, nema potrebe maltretirati ga i slati na dalje analize i preglede. Zato ako stanje ne liči na kovid, dete dobije određeni lek, pa se, recimo, sutra opet javi lekaru da se vidi kako je. Čak i ako se kasnije ispostavi da je kovid, neće ništa strašno da se desi preko noći. Poenta je da se to dete prati, a ne da ga lekar pošalje kući da ga nikad više ne vidi. I ako se sve smiri za dva, tri dana, onda nikom ništa“, kaže pedijatar Slavko Dušanov.

Krvna slika, rendgen i bris

S druge strane, ako je kod deteta klinička slika bliska kovidu, ako epidemiološka anketa govori u prilog tome da je možda bilo u rizičnom kontaktu, potrebni su dodatni nalazi.

„Ako je dete bilo u grupi sa nekom decom za koju se sumnja da su zaražena, ako roditelji nisu sigurni, nemaju sve podatke, a pritom dete kašlje, ima kratak dah, visoku temperaturu, dakle, kad je u pitanju respiratorna infekcija, u toj istoj primarnoj ustanovi odmah se rade krvna slika, rendgen pluća i bris na koronu“, priča naš sagovornik.

Dakle, u slučaju sumnje na kovid, druga stanica posle pedijatra je vađenje krvi u okviru te iste primarne ustanove.

„Rezultati budu brzo gotovi, najdalje do sat vremena, sve zavisi od doma zdravlja i od trenutne gužve. A ta krvna slika obično bude dobra jer i kod korone i kod drugih virusa najčešće nema većih promena.“

Zato je treća stanica snimanje pluća.

„I to se radi u okviru iste ustanove. Sve zavisi od rendgenologa, od gužve, ali rezultati takođe budu brzo gotovi, u svakom slučaju istog dana“, objašnjava pedijatar.

I dok se čeka izveštaj sa rendgena, radi se bris na koronu, takođe u istoj ustanovi.

„U međuvremenu, kada stignu rezultati rendgena, ako budu u redu, dete ide kući i tamo se čeka rezultat testa na koronu, uz savet da bude u izolaciji. To čekanje može da traje dva dana, šest dana, pitanje je kad će stići.“

visoka temperatura kod dece
Foto: Profimedia

Međutim, ako se klinička slika pogorša, ako dete gubi dah, ako dete odbija hranu, ako temperatura skače, obavezno treba da ga pogleda lekar, napominje naš sagovornik.

Najvažnije praćenje malog pacijenta

„Najvažnije je da dete bude pod nadzorom, da ga pedijatar gleda, i svaki dan ako treba dok ne stigne nalaz na koronu. Ipak, srećom, ta klinička slika je uglavnom blaga. A kada stignu rezultati testa na koronu, a dete je pozitivno, onda se preduzimaju određene mere, pa pedijatar odlučuje da li će da ide negde dalje u bolnicu“, priča Slavko Dušanov.

Dakle, ako vaš mališan dobije temperaturu, očekujte da će cela procedura u domu zdravlja sigurno trajati nekoliko sati, što nije prijatno s mališanom koji ima groznicu. Idealno bi bilo da imate gde da ga smestite dok vi idete od šaltera do šaltera i dok čekate rezultate. Na kraju, za utehu je što ćete najverovatnije sve završiti u jednom danu, pa ćete brzo znati šta vam je dalje najbolje činiti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar