Miljana Leskovac Foto:Privatna arhiva

Epidemija koronavirusa je u punom zamahu u Srbiji i svi smo ponovo zaglavljeni u atmosferi straha i neizvesnosti. A šta je s onima koji su nedavno postali roditelji? Šta sve njima prolazi kroz glavu?

Pitali smo mlade mame iz Beograda s kakvim se sve mislima i osećanjima nose ovih dana.

„Iskreno, ljuta sam jer smo postovali karantin u martu i aprilu, kada sam bila osmi i deveti mesec trudnoće, i pridržavali se svih mera, a sada je sve upropašćeno jer su dopustili derbi, okupljanja, izbore… I sada brinem za tek rođenu bebu koja je njihovom neodgovornošću dovedena u opasnost“, kaže Miljana Leskovac. Istovremeno podržavam protest, ali se i plašim da ne dovede do još masovnijeg oboljevanja. Dovedeni smo u vrlo nezgodnu poziciju.“

Iva Parađanin, koja je takođe postala mama ove godine, pisala je za portal Nova.rs o iskustvu rađanja u vremenu korone. Sada se, kaže, suočava s još intenzivnijim emocijama.

Foto: Iva Parađanin

„Sinoć mi je beba imala malu temperaturu. I bez toga, koktel emocija koji osećam evo već pet meseci, svakog dana čini da pomislim da će mi glava i srce eksplodirati. Nekim danima od sreće jer je uradila nesto novo, nekim danima od straha, a nekim od besa“, kaže Iva Parađanin.

Pročitajte još:

„I bez ovih užasnih okolnosti strepim unapred od svega što je čeka u životu, od svake prehlade, ogrebotine, razočaranja, a kamoli u ovoj situaciji gde stvarno ne znam na šta će ovaj svet ličiti sutra i ne mogu ni da pretpostavim kako će njen život izgledati. Ponekad osetim baš jaku grižu savesti i odgovornost što sam je donela na svet baš sada, u ovom haosu i poželim da je vratim nazad, da tu sačeka da sve prođe. Uveče, kada je uspavam, hipnotisano gledam slike na vestima bez tona i briga samo raste, kao i griža savesti. A onda svane jutro i ja ponovo budem srećna, jer kreće novi dan sa njom“, priča Iva.

Milena Berić i Vladimir Arsenijević su nedavno proslavili godinu dana od dolaska male Nore kući. Tome su prethodili dani i dani strepnje, najstrašnijih strahova, ali i najveće borbe za život devojčice koja je prerano rođena. U međuvremenu se Nora pokazala kao pravi borac, danas se osmehuje i napreduje, a o čemu još razmišljaju njeni roditelji?

View this post on Instagram

Jutarnji porodični grupni selfi

A post shared by Vladimir Arsenijevic (@vladimir_arsenijevic) on

„S obzirom na to da je Nora rođena ekstremno rano i prevremeno rođeno dete je ona još nije dobila sve injekcije, pa tako nije izvršena potpuna imunizacija. Ono o čemu ja razmišljam jeste da je Nora zapravo jedva preživela prošlu godinu, a evo već ove godine se sve ovo dešava što se dešava“, kaže Milena. Sprema se za izazove koje budućnost donosi.

Pročitajte još:

„Ovo mi govori da će izgleda ona rasti u nekom ipak malo drugačijem svetu od onog u kome sam ja rasla osamdesetih godina prošlog veka. Ko zna kakva iskustva i okruženje će definisti njen život i karakter. Ono što me iskustvo sa Norinim rođenjem uči, ali i ovo vreme koje živimo jeste da ćemo definitivno morati sa njom da radimo na sposobnosti brzog prilagođavanja; na upornosti, izdržljivosti i hrabrosti. To je ono na čemu ćemo izgleda morati da radimo sa njom, a sve u naivnom dečijem maniru kroz igranje, osmehe i ljubav. Biće ovo pravi izazov! Još jedan u nizu“, kaže Milena Berić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare