Podeli
Foto: Printscreen

Protesti u Poljskoj zbog gotovo potpune zabrane abortusa bili su tema današnje emisije "Probudi se", a novinarka iz Vroclava skrenula je pažnju na vest koja je dobila manje pažnje javnosti, a trebalo bi da zabrine ceo svet.

“Abortus u Poljskoj nikad nije bila lična stvar, uvek je to bila stvar političara i raznih političkih konsenzusa… Imamo bezbroj priča koje ukazuju na sistemsko nasilje nad ženama”, objasnila je Natalija Žaba, novinarka iz Vroclava, koja se uključila u emisiju “Probudi se” i posebno skrenula pažnju na vest koja je ostala u senci protesta.

Pročitajte još:

“Istog tog dana kad je ustavni sud proglasio neustavnost abortusa, Poljska je potpisala Deklaraciju zajedno sa SAD i 32 zemlje sveta koja isključuje abortus kao mogućnost prevencije trudnoće. To je međunarodna deklaracija koja ima sedam tačaka, a četvrta isključuje abortus kao varijantu zaštite zdravlja žene. Zemlje koje su potpisale taj dokument su se obavezale na to da isključe abortus kao mogućnost”, istakla je poljska novinarka, dodajući da su dokument od evropskih zemalja potpisale još Mađarska i Belorusija.

Gošća u studiju bila je i načelnica porodilišta GAK Narodni Front Snežana Rakić, koja je objasnila kako abortus funkcioniše u našoj zemlji.

Pročitajte još:

“To pravo u Srbiji nije upitno, ali pošto nam je nizak natalitet, to se stalno u javnosti pokreće pitanje da li zabraniti prekid trudnoće i tu transparentno imate situaciju da  na neki način politika, stavovi nekih organizacija počinju da se kreću u pravcu određivanja nekih zdravstvenih uzusa. To nije dobro. Medicina mora da ostane medicina”, istakla je dr Rakić na TV Nova S.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar