psihološka podrška majkama
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta činiti kad stisne sa svih strana, pa se nagomilaju finansijski, emocionalni problemi, kad žena dobije otkaz, kad pretrpi nasilje u porodici, kad ne zna kako da nahrani decu, a od okoline dobije samo osudu – pričaju mame koje su spas našle u psihoterapijskoj podršci Centra za mame.

Osetila sam se bespomoćno

Jedna mama priznaje da je trpela izuzetno veliki mentalni pritisak tokom epidemije.

„Morala sam da radim od kuće i da pratim nastavu jednog deteta u drugom razredu i drugog prvaka. Nisam imala ni podršku ni rešenje i onda sam se osetila bespomoćno i prenapregnuto. Razgovor sa terapeutom iz Centra za mame pomogao mi je da bolje sagledam situaciju u kojoj se nalazim i shvatim da postoje izlaz i rešenje uz donošenje težih odluka. Takođe mi je značilo i razumevanje za moj položaj samohrane majke i savet na koji način mama sa dve devojčice može da i nekad ne mora sve. Program Centra za mame izuzetno znači nama samohranim majkama koje smo u ovom društvu marginalizovane i zanemarene, kako u pravnom tako i u socijalnom i zdravstvenom smislu i bilo bi od izuzetnog značaja da se aktivnosti ovog tipa nastave, te dobiju veću podršku države“, kaže ova mama koliko su joj značile individualne seanse za samohrane majke Centra za mame.

Prestala sam da se obazirem na tuđe komentare

Druga mama priča šta je najvažnije naučila na ovim seansama.

„U radu na psihoterapiji uspela sam da pronađem sebe, da stavim i postavim sebi neke ciljeve i da u tom smeru idem. Najviše mi je pomoglo da se ne obazirem na okolinu, njihova mišljenja, osude, predrasude.“

Još jedna mama ističe kako joj je tearpija pomogla da se smiri zbog problema koji su je prethodno jako uznemiravali.

„Naučila sam da prihvatim da nije sve do mene koliko god se ja trudila. Shvatila sam koliko je važno da sebe ne osuđujem nego da sebe prihvatim onakvu kakva jesam. Sve to je bilo povezano i sa mojom lošom reakcijom u vezi pandemije, tako da sam nekako naučila kako treba da se postavim u kriznim situacijama.“

Pročitajte još:

S druge strane, Centar za mame je organizovao i grupne sesanse podrške.
Podelila sam svoje najintimnije teškoće

„Grupna onlajn psihoterapijska podrška mi je omogućila da u sigurnom i
podržavajućem okruženju podelim svoje najintimnije teškoće sa drugim mamama i terapeutom, da sama pružam pomoć i delim korisne informacije i savete – pošto imam veoma izraženu potrebu za tim, kao i da usvojim nova znanja o logici odnosa nasilnika i žrtve, o tome kako negovati sebe. Pričale smo o knjigama koje su nas promenile i o onim koje tek treba da pročitamo. Psihoterapeutkinja mi je pomogla da preoblikujem svoje traumatsko iskustvo i da promenim ugao gledanja na problem. Hvala i njoj i grupi što sam izašla iz začaranog kruga uvek istog prerađivanja traume“, kaže mama iz onlajn grupne psihološke podrške mamama koje su pretrpele nasilje.

Ona kaže i da je onlajn grupa podške bila zgodna pričaonica, mesto za odušak gde niko nikome nije bio na smetnji.

„Želela bih da grupa nastavi sa radom. Potrebna mi je, a i ja sam potrebna grupi.“

Bilo mi je teško da tražim podršku

Mama iz onlajn grupne psihološke podrške samohranim mamama kaže da joj se ovakva podrška desila u pravom trenutku.

„Tada sam bila privremeno sama, bez deteta i bez poslovnih obaveza. Najzad sam imala vremena za sebe i priliku da svoja najintimnija osećanja podelim sa drugim mamama, da pružim podršku i da je tražim, što mi je u početku bilo teško, ali sam se navikla. Naši razgovori su ponekad bili vrlo intelektualni, a nekad prizemni. Međutim, uvek su se ticali naših životnih teškoća i praktičnih problema, od najintimnijih pitanja – roditeljskog osećanja krivice, depresije, seksualnosti, pa do pitanja naplate alimentacije.“

Ona kaže i kako je to bilo njeno prvo grupno iskustvo i za razliku od individualne psihoterapijske pomoći pružalo joj je veću relaksiranost, jer fokus psihoterapeuta nije bio samo na njoj.

„Osećaj pripadnosti grupi mama istog statusa i sličnog životnog iskustva je imao blagotvorno dejstvo na mene i olakšao mi je da kroz tuđe priče proradim neke svoje teškoće. Toplo preporučujem onlajn psihološke grupe podrške jer su ekonomične, svima dostupne i pružaju mogućnost za kvalitetan rad na sebi i uspostavljanje prisnih odnosa da drugim mamama.“

Jovana Ružičić koja vodi Centar za mame za portal Nova.rs priča koliko su značajne ovakve i slične akcije njenog centra.

„Ponosna sam na to što već osam i po godina pružamo pomoć mamama, što psihološku, što pravnu. Promena dolazi ako činimo da se mame bolje osećaju jer se ondai i deca bolje osećaju, onda su i partnerski odnosi bolji, a i njihova produktivnost je bolja. Takođe, kada se žene udruže da menjaju svet, čuda su moguća“, ističe Jovana.

Kaže i da je ponosna što su poslednjih godina uspeli da održe kontinuitet.

„Uspeli smo da se dugoročno bavimo temama koje smo pokrenuli, a sve to imajući u vidu da smo mi skoro sasvim volonterska organizacija“, kaže Jovana koliko im stoga znači podrška Trag fondacije.

Inače, Trag fondacija kroz SIGN mrežu tokom decembra sprovodi kampanju Dobro društvo. Cilj je skretanje pažnje na brojne lokalne organizacije i inicijative koje su zbog pandemije pale u drugi plan, a kojima treba pružiti znanja i sredstva kako bi se uključila u poboljšanje života u Srbiji.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar