Foto: Promo/Tiago Fezas Vital

Za sve muzičare koji su navikli da putuju i da nastupaju na mnogim festivalima u različitim zemljama pred publikom, cela ova situacija sa pandemijom je ne samo čudna, već i tužna, kaže za Nova.rs Serđo Karolino iz portugalskog sastava TGB koji večeras nastupa u okviru 37. Beogradskog džez festivala.

Razgovarala Milica Ševarlić

Trio TGB okuplja značajne ličnosti portugalskog džeza, a ime benda je akronim naziva instrumenata koje sviraju (tuba, gitara, bubnjevi). Postoje od 2003. godine, a do sada su snimili tri albuma „Tuba, guitar and drums“ (2004), „Evil Things“ (2010) i „III“ (2019) za vodećeg portugalskog ali i evropskog džez izdavača „Clean Feed Records“.

Tubista džez trija Serđo Karolino je izvor kreativnosti i virtuoznosti, a međunarodnu reputaciju ostvario je i u domenu klasike, uporedo sa džezom, fankom i improvizovanom muzikom. Gitarista Mario Delgado angažovan je u raznim žanrovima, dok je bubnjar Aleksandre Fražao sarađivao sa važnim portugalskim umetnicima i bendovima, među kojima su Bernardo Saseti, Mario Lažinja, Karlos Martins i kolektiv Dead Combo, a već je nastupao na Beogradskom džez festivalu 2007. godine sa Marijom Žoao.

Portugalski sastav TGB će svirati večeras u sali Amerikana u Domu omladine sa početkom od 22.30 u okviru Beogradskog džez festivala.

– Sviraćemo pesme sa sve tri naše ploče „TGB“, „Evil Thing“ i „III“, ali i neke nove pesme sa albuma koji će izaći u januaru – priča za Nova.rs tubista sastava TGB Serđo Karolino.

I pred nastup dotiče se i neizbežne teme, a to je koronavirus. Govoreći o pandemiji i nedostatku koncerata ističe koliko se to odrazilo, ne samo na muzičare, već na ljude u svim krajevima sveta:

– Naravno da je za muzičare koji su navikli da putuju i da nastupaju na mnogim festivalima u različitim zemljama pred publikom, cela ova situacija ne samo čudna, već i tužna. I ona utiče na svakog umetnika na različite načine, što naravno zavisi od mnogih faktora. Ali, iz svog iskustva moram da kažem da ukoliko želiš da živiš od muzike u ovo moderno doba, neophodna ti je muzička eklektičnost i raznolikost. Za mene je to jedini način da živim, a siguran sam da će to i u budućnosti biti neophodno.

TGB Foto: Promo/Tiago Fezas Vital

Srećom, kako kaže naš sagovornik, osim što je u sastavu TGB istovremeno je i član Simfonijskog orkestra Porto Casa da Música:

– To što sam član orkestra omogućava mi da nastavim da radim svoje solo projekte, kao i da snimam video klipove, nove kompakt diskove, komponujem, dok čekam da se koncertne dvorane, festivali, koncerti uopšte vrate u punom obimu. U ovoj situaciji smatram da sam srećne ruke!

Kada govori o savremenom džezu uočava da postoji čitava jedna generacija koja je kreativna i puna strasti.

– Lestvica koja je postavljena je veoma visoka, a neki novi bendovi koji sad isplivavaju trebalo bi da budu spremni i da budu širokih shvatanja. Verujem da ima još toliko toga što bi trebalo da se istraži. Nadam se da će nam budućnost doneti veoma lepa iznenađenja – kaže Karolino, kome su mnogi muzičari različitih generacija bili i još uvek su uzori i inspiracija:

Ako bih morao da imenujem neke, onda bi to bili: Luis Armstrong, Ela Ficdžerald, The Dukes of Dixieland, Li Morgan, Džej Džej Džonson, Žako Pastorijus, Majls Dejvis, on Koltrejn, Hauard onson, Bob Stjuart, Kirk ozef, The Dirty Dozen Brass Band, Rej Anderson, Dejv Holand, Vinton Marsalis, Kurt Eling, Frenk Sinatra i Tomi Dorsi džez orkestra, Albert Mangelsdorf…

Tubista uvek sluša različitu muziku i iznova pokušava, kako naglašava, da otkrije različite, nove zvukove i nove pristupe.

– Slušam i dosta Šostakoviča i Prokofjeva, naročito klavirsku muziku i kompozicije za orkestar. Tu je i austrijski kompozitor Rihard Bernd Dojč, norveški trubač Are Henriksen, jermenski pijanista i kompozitor Tigran Hamasjan, južnoafrički pijanista i kompozitor Pol D. Hanmer. A otkrivam i istražujem muziku čuvenog filmskog kompozitora Bernarda Hermana.

I na kraju se opet vraća na pandemiju. Jer zemlja iz koje potiče muzičar, Portugal praktično je „naterala“ govoto sve svoje građane da se vakcinišu.

– Mislim da smo po prvi put uspeli da se organizujemo širom zemlje, da napravimo brojne centre za vakcinaciju. I ljudi su poverovali da će vakcinacija mnogo pomoći da se život na neki način povrati u normalu. Čini mi se da je bar sada to mnogo pomoglo i da svoje živote živimo uz jako malo restrikcija.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar