Stiven Lang u "Ne diši" Foto: Promo

Američka filmska ekipa, predvođena glumcem Stivenom Langom, doputovala je u Beograd, gde bi trebalo da snimi nastavak holivudskog horora "Ne diši" (Don‘t Breathe), potvrđeno je portalu Nova.rs iz više izvora u filmskim krugovima.

Horor „Ne diši“ iz 2016. godine, o slepom čoveku (Lang) koji „lovi“ grupu provalnika po svojoj kući, prošao je odlično i kod kritike i na blagajnama, gde je inkasirao 157 miliona dolara, odnosno 15 puta više nego što je u njega uloženo. Po nepisanom holivudskom pravilu, to je značilo i nastavak. Za snimanje je odabrana Srbija i pripreme su počele još proletos, ali je sve moralo da bude prekinuto zbog izbijanja pandemije koronavirusa.

U međuvremenu su se mogućnosti za snimanje otvorile i ekipa je doputovala u Beograd. Snimanje bi trebalo da traje oko dva meseca, uz preliminarni budžet od osam miliona dolara i povećane mere zaštite, pa su ispred lokacije postavljeni šatori, a ekipa će, prema našim saznanjima, svakodnevno biti testirana na koronavirus, dok će na setu biti uposleno i više desetina domaćih filmskih radnika različitih profila.

Stiven Lang Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Iza nastavka filma nagrađenog „Saturnom“ kao producenti stali su „Sony Pictures“, „Good Univers“ i „Ghost House Pictures“, a za snimanje u Srbiji zadužena je kuća „Work in Progress“. U ovoj kući nisu želeli da govore o detaljima, jer su ugovorom obavezani da ništa ne otkrivaju o ovom ostvarenju.

Reditelj i scenarista Fede Alvarez, reditelj ostvarenja „Zla smrt“ (Evil Dead, 2013) i „Devojka u paukovoj mreži“ (The Girl In the Spider‘s Web, 2018), odmah nakon neočekivanog uspeha svog drugog filma „Ne diši“ potvrdio da se priprema nastavak, za koji je ponovo on pisao scenario.

Glumac Stiven Lang (68), zvezda filmova „Avatar“ (2009), „Državni neprijatelji“ (2009), „Bogovi i generali“ (2003) i „Lovac na ljude“ (1986), rekao je krajem prošle godine novinarima da je scenario „jako dobar“, što je samo pojačalo očekivanja ljubitelja horora.

Završnica prvog dela ostavila je dosta prostora za nastavak, ali se detalji scenarija još kriju. Za sada se, prema pisanju filmskih portala, samo zna da će se radnja odvijati nekoliko godina nakon prvog dela, da se Slepi Čovek vratio da živi u samoći, bar do trenutka kada počnu da ga proganjaju (zlo)dela iz prošlosti. Sem Reimi, koproducent uz Alvareza i Roba Tajperta, za scenario je rekao da je to „najbolja ideja za neki nastavak koju je čuo“.

Premijera „Ne diši 2“ planirana je za 2021. godinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar