Foto:Shutterstock

Izraz "goblinski način" (goblin mode) odabran je za reč godine, prema onlajn glasanju Oksfordskih rečnika.

Termin označava „ponašanje koje je neopravdano samodovoljno, lenjo, aljkavo ili pohlepno, i to na način koji odbacuje društvene norme ili očekivanja“, i postao je prvi izraz godine koji su izabrali glasači, prenosi Gardijan.

Za „goblinski način“ glasalo je gotovo 320.000 ljudi, odnosno 93 odsto učesnika glasanja. Na drugom mestu našao se izraz „Metaverse“, a na trećem hešteg #IStandWith, odnosno “Ja stojim uz (…)“.

Kako navodi britanski list, u ovom slučaju termin „reč“ je labavo definisana, pa se tako može odnositi i na frazu, hešteg, a ne samo na konkretnu reč.

– S obzirom na godinu za nama, „goblinski način“ može doživeti svako ko se oseća malo preopterećeno – rekao je predsednik izdavača Oksfordskog rečnika, Kasper Gretvol i dodao da su se on i njegove kolege „potpuno iznenadili brojem učesnika“, ali i da su se nadali „da su glasači uživali u izboru“.

Foto:Shutterstock

Kometarišući ovakav izbor glasača, Gretvol je ocenio da je „pravo olakšanje priznati da nismo uvek idealni i onakvi kakvima se prikazujemo na društvenim mrežama“.

Američki lingvista Ben Zimer je rekao da „goblinski način“ govori o duhu vremena, i da „svakako opisuje 2022. godinu“.

– Uvođenje ovog izraza u svakodnevni govor dalo je ljudima mogućnost da odbace stare društvene norme i prihvate nove – rekao je Zimer.

Foto:Shutterstock

Prethodne godine, pobedu je odnela reč „vax“, odnosno skraćenica koja se odnosi na više izraza u vezi sa vakcinacijom, 2020. godine to je bila „covid“, 2019. pobedila je „climate emergency“ (klimatska uzbuna), a 2013. „selfi“.

Bonus video: Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar