Zlatno jaje za dva filma na 14. Kustendorfu

Kultura 25. jan. 202123:28 > 23:38
Podeli:
Foto:Promo/Kustendorf

Nagradu Zlatno jaje za najbolje ostvarenje na 14. festivalu Kustendorf dobili su filmovi "Presuda u slučaju K.“, reditelja Uzgira Anila iz Austrije i "Pravo po rođenju“, rediteljke Inbar Horeš iz Izraela, saopšteno je iz pres-službe ovog festivala.

Odluke je jednoglasno doneo žiri u sastavu Miki Manojlović, Aliče Rorvaher, Bruno Tarijer i Mišel Amatje.

„Nije bilo lako doneti odluke, ali doneli smo ih jednoglasno. Ta dva filma su po našem mišljenju najbolja jer imaju sve. Imaju priču, prilično dobre priče, vrlo dobro su režirani, vrlo dobro snimljeni, kao i montirani, gluma je dobra, sve. Mislimo da su 22 mlada reditelja, filmska stvaraoci, celokupne filmske ekipe, ljudi koji su radili na tim filmovima, veoma talentovani. Nadamo se da će reditelji svih filmova, naročito reditelji dva pobednička filma postati veliki reditelji. U bliskoj budućnosti!“, rekao je Manojlović saopštavajući imena pobednika.

Nagradu Srebrno jaje dobio je film „Kiša“, reditelja Pjotra Milčareka iz Poljske.

Foto:Promo/Kustendorf

„Svima nam se dopao ovaj kratki film koji traje svega 5 minuta, ali koji je u tih pet minuta stvorio takvu vrtoglavu emociju. Ovaj film koji kombinuje humor, crtanje i zvuk, univerzalnog je jezika, podstiče maštu time što navodi na razmišljanje, što je u ovom filmu prilično zanimljivo, jer više stvari može da se radi istovremeno. Možete da razmišljate o problematici društva, kakve god prirode ona bila, i razmišljati na potpuno drugačiji način“,  obrazložio je nagradu Bruno Tarijer.

Treće mesto, odnosno nagradu Bronzano jaje, osvojio je film „Konzumirati savremeno“, rediteljke Ane Aleksovske iz Severne Makedonije.

Foto:Promo/Kustendorf

Nagradu je dodelila Aliče Rorvaher uz poruku da „ova nagrada ide filmu koji govori o umetnosti i gladi“

„Rediteljka nam je prikazala nezaboravan lik, sa toliko nežnosti, radosti, i gledajući ovaj film, pomislili smo da je ona predivno živo biće i čini mi se da je uvek važno ukazati na vezu između živih bića i dobrih reditelja i filmova. Može da se oseti ta veza između reditelja i lika“, rekla je  Aliče Rorvaher.

Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju kameru dobio je Sezar Stolecki za film „Dome, slatki dome“ koji je režirala Agata Pušč iz Poljske.

Foto:Promo/Kustendorf

„Bio sam jako uveren zbog te jake usmerenosti, i zbog jasnog osvetljenja koje je vrlo prepoznatljivo, i za koje smatram da vrlo dobro oslikava ono što rediteljka želi da kaže“, rekao je proglasivši nagradu Mišel Amatje.

Žiri je odlučio da ove godine dodeli i Specijalnu nagradu filmu „U čamcu“, reditelja Bajzaka Mamatalijeva iz Kirgistana.

Foto:Promo/Kustendorf

Na zatvaranju festivala, Emir Kusturica rekao je da je veoma srećan što je održan još jedan festival održan i dodao da je posebno radostan što svake godine imamo po 300, 400, 500 filmova između kojih izaberemo 20, a da se za polovinu njih, može reći da su odlični!

Foto:Promo/Kustendorf

Poslednjeg festivalskog dana u okviru programa „Savremene tendencije“, prikazani su filmovi „Kamenolomac“ rediteljskog dvojca Đanluke i Masimilijana De Seria, kao i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“.

Ovogodinji, 14. po redu, Kustendorf održan je u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.

Komentari

Vaš komentar