Ketrin Denev. Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Čuvena francuska glumica Katrin Denev biće nagrađena Zlatnim lavom za životno delo na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, koji će biti održan od 31. avgusta do 10. septembra.

– Radost je dobiti ovu prestižnu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu, koji volim i odavno poznajem, pošto je film „Lepotica dana“ Luisa Bunjuela dobio Zlatnog lava. Čast je što me je Mostra izabrala za ovaj omaž, jer me je često pratila u tolikim filmovima. Hvala – izjavila je legendarna glumica, a prenosi „Variety“.

Govoreći o ovom priznanju, reditelj Alberto Barbera, direktor festivala, je rekao da je impresivan broj filmova Katrin Denev, od kojih su većina veliki međunarodni hitovi.

Katrin Denev
Katrin Denev Foto:EPA-EFE/Sebastien Nogier

– Podjednako je značajan broj nagrada dobijenih na velikim svetskim festivalima, čemu treba dodati i nominaciju za Oskara za najbolju glavnu glumicu, što je retka privilegija za neameričku umetnicu. Tu je i niz umetničkih partnerstava sa nekim od najvažnijih evropskih reditelja i glumaca: Rožeom Vadimom, Žakom Demijem, Luisom Bunjuelom, Fransoa Trifoom, Romanom Polanskim, Markom Fererijem, Marčelom Mastrojanijem i Žerarom Depardjeom.

Denev poseduje nesporan talenat u službi veštine tumača, a njena prefinjena i neobična lepota doprinela je tome da postane zaštitno lice francuske kinematografije. Iz tih razloga stiže i Zlatni lav za životno delo koji joj dodjeljuje Međunarodni filmski festival u Veneciji povodom 90. godišnjice prvog izdanja festivala, nakon što je ovo značajno priznanje osvojila sa Bunjuelovom „Lepoticom dana“ 1967. kao i pehar Volpi za najbolju glumicu u filmu „Trg Vandom“ Nikol Garsije 1998. – rekao je Barbera.

Bonus video: Robertu Benjiniju uručena nagrada za životno delo na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar