Zlatni globusi za “Zemlju nomada” i “Borata 2”

Kultura 01. Mar. 202107:23 > 07:27
Share:
globusi
Dodela Globusa; NBC / Zuma Press / Profimedia

Drama "Zemlja nomada" i satira "Borat 2" osvojili su noćas nagrade za najbolje filmove na dodeli Zlatnih globusa.

Tradicionalna dodela Zlatnih globusa održana je noćas paralelno u Los Anđelesu i Njujorku kao pretežno virtuelna ceremonija. Voditeljke su bile Tina Fej i Ejmi Poler.

Kloe Džao, rediteljka rođena u Kini, osvojila je nagradu za najbolju režiju za “Zemlju nomada” – dramu o vlasnicima kuća na točkovima u Americi pogođenoj recesijom. Džao je druga žena i prva rediteljka azijskog porekla koja je osvojila Zlatni globus u toj kategoriji.

Autor filma “Borat 2” Saša Baron Koen proglašen je za najboljeg glumca u kategoriji komedija, dok je Andra Dej osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu pevačice Bili Holidej u filmu “Sjedinjene Države protiv Bili Holidej.”

Britanska drama o kraljevskoj porodici “Kruna”, komedija “Schitt’s Creek” i TV serija o šahu “Damin gambit” osvojili su glavne nagrade u televizijskim kategorijama.

Ema Korin, koja glumi mladu princezu Dajanu, Džoš O”Konor, koji je glumio princa Čarlsa, i Džilijen Anderson, koja je tumačila Margaret Tačer u Netfliksovoj seriji o britanskoj kraljevskoj porodici, takođe su bili pobednici.

Netfiksova drama “Menk”, priča o scenaristi filma “Građanin Kejn”, počela je veče sa šest nominacija, ali nije osvojila nijednu od nagrada.

Pročitajte još:

Zvezda “Crnog pantera” Čedvik Bouzman, za koga se nije znalo da boluje od raka i čija je smrt u 44. godini šokirala njegove obožavaoce, posthumno je nagrađen za najboljeg glumca za svoju poslednju ulogu u drami o džezu “Crna zadnjica Ma Rejni”.

Britanski glumci Danijel Kaluja i Džon Bojega i animirani film “Soul” su bili među pobednicima po izboru članova holivudskog Udruženja stranih novinara (HFPA), koje je kritikovano zato što nema nijednog tamnoputog člana afričkog porekla medu svojih 87 članova.

Članovi HFPA pojavili su se na ceremoniji u nedelju i obećali da će to ispraviti.

Džejn Fonda, sedmostruka dobitnica Zlatnih globusa, primila je nagradu “Sesil B. Demil” za životno delo, dok je Norman Lir za svoju dugogodišnju televizijsku karijeru dobio nagradu nazvanu po legendarnoj Kerol Burnet.

Za najbolji strani film izabran je južnokorejski “Minari”.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment