Svetozar Gligorić Foto:WIkipedia/Eric Koch for Anefo

Za dobitnika Gran pri Međunarodnog festivala sportskog filma (MFSF) "Zlatibor 2022" sinoć je proglašen film reditelja Ognjena Rakčevića "Gligorićeva Mar del Plata: Kraljeva indijska varijanta".

„Na ideju da napravim film o Svetozaru Gligoriću došao sam 2016 godine. Produkcija filma je nešto što je vrlo slično kolektivnom sportu, ako imate dobre igrače i ekipu postići ćete vrhunski rezultat. Ja sam imao Todorovića, Markovića, Lucića, Božovića i zahvaljujući tome sam napravio ovakav film“, rekao je Rakčević.

Film „Gligorićeva Mar del Plata: Kraljeva indijska varijanta“ je dokumentarni film rađen u okviru doktorske disertacije i rezultat je multimedijalnog interaktivnog projekta na Fakultetu dramskih umetnosti.

Posebnu vrednost i inovativnost ovog filma, prema ocenama žirija, daje zvučna pozadina i „vešto ukomponovana muzika koju je komponovao šahista Svetozar Gligorić“.

Nagradu za životno delo na MFSF „Zlatibor 2022“ dobio je glumac Petar Božović.

„Ovaj festival traje već 11 godina. U poslednje vreme ima onih stvari koje traju godinu ili dve i posle dve godine ga nazivaju tradicionalnim. A ovaj je tako napravljen na mestu koje ima mnogo izazova i koji su mu veliki konkurenti kao ova priroda koju nam je Bog dao ali je dao ljudima da je čuvaju jer i ona nije besmrtna“, rekao je Božović.

Nagradu za životno delo, doprinos sportu i filmu, pored Božovića dobili su i sportski pedagog i košarkaš Aleksandar Kerković, karatista Ilija Jorga, rukometaš Zoran Živković i vaterpolista Đorđe Perišić.

Pre nekoliko godina Festival je uveo priznanje „Heroina sporta i života“, a prva dobitnica je bila košarkašica Nataša Kovačević, pa je u njenu čast nagrada preimenovana u Povelja sporta i života „Nataša Kovačević“.

Ove godine dobitnik te nagrade je paraolimpijac, bacač diska, koplja i kugle Draženko Mitrović.

U okviru manifestacije prikazano je više od 40 sportskih filmova.

Festival je otvoren filmom „Skok“ o sudbini košarkašice Nataše Kovačević, a zatvoren filmom „Dečko koji obećava“.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine filmska autorka iz Sarajeva Marijana Saračević, producent iz Niša Oliver Paunović i filmski radnik i književnik Dušan Cicvara.

Bonus video: Princeza Danica Karađorđević_ Film “Pucnji u Marseju“ intrigantna priča, neke stvari smo znali, neke nismo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar