Ivo Andrić
Ivo Andrić Foto: AFP / AFP / Profimedia

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival ponovo će prikazivati dokumentarne filmove, a u okviru takmičarske selekcije, od 23. do 27. avgusta, biće predstavljeno 25 ostvarenja.

Projekcije će biti u dvorištu Kuće nobelovca Ive Andrića, a nakon prikazivanja biće upriličen razgovor sa autorima. Program donosi ostvarenja iz različitih krajeva sveta koje je selektovao reditelj i scenarista Sead Šabotić.

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival- Kuća Iva Andrića Foto:Promo/FFHN-MFF

Prilikom odabira filmova, kako je istakao selektor, vodio se idejom da kreativni autorski pristup ima prednost nad temom, ličnostima, događajima, mestima, pojavama ili idejama tretiranim u filmu.

Sead Šabotić Foto:Ema Bednarž

– Nakon kratke pauze, na festivalu nas očekuju dokumentarni filmovi koji su stvarniji od stvarnosti, a kada ih pogledate sebi ćete reći – ovo nešto čemu verujem, ovo zaista jeste život pročišćen od laži – kazao je Šabotić, i dodao:

– Dokumentarizam nije samo puko beleženje već promišljanje stvarnosti koja se katkada oblikuje. Dokumentarni filmovi menjaju žanrove, oblike i estetike i postaju beskrajna kinematografska igra u kojoj često ne vidimo granicu između dokumentarne i igrane forme… Nameće nam se pitanje da li uopšte i treba da vidimo liniju razdvajanja. Dokumentarista teži da nam otvori prozor u tuđe dvorište. Otvarajući ga, on potpisuje nepisani ugovor sa gledaocem o poverenju jer zna da ne sme da naruši to poverenje i njegovo jedino oružije su istina i estetika.

35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta pod sloganom „Mi smo djeca filma“.

Bonus video: Dokumentarni serijal „Detinjstvo“

Komentari

Svi komentari (0)