Izložba Uroš Predić Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu premijerno je prikazan dokumentarni film o jednom od najistaknutijih srpskih i evropskih slikara Urošu Prediću pod istim nazivom kao i aktuelna izložba "Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti".

U dokumentarnom filmu reditelja Blaža Popovića, pored ostalih, učestvuju i autori izložbe dr Snežana Mišić, muzejska savetnica, i istoričar umetnosti prof. dr Igor Borozan, kao i glumac Radoje Čupić, koji tumači lik čuvenog slikara.

Mišićeva ističe da je ideja za film bila zajednička, a da je fokus filma upravo na izložbi koja broji više od stotinu Predićevih dela.

– Napravili smo jedan film koji prati i Predićev boravak u Beču, tako da su pojedini segmenti filma snimani i tamo na Likovnoj akademiji, zatim njegov rodni Orlovat, Beograd i naravno Novi Sad – kaže ona.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski dodaje da je izuzetno važno ostaviti trag ovoj izložbi i načinu na koji su slike predstavljene, pa je stoga film bio neizostavan deo celog projekta.

– Galerija Matice srpske je svoj jubilej od 175 godina započela velikom ižlozbom o Urošu Prediću i činilo nam se da nekako u savremeno doba ne možemo da prikažemo samo ižlozbu i prateći katalog – kazala je Palkovljević Bugarski.

Ižlozba posvećena stvaralaštvu Predića u Galeriji Matice srpske je zbog velikog interesovanja produžena do 12. februara.

Bonus video: Priča o Urošu Prediću velikom srpskom slikaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar