Predstava "Demokratija". Foto: Dragana Udovičić

U Teatrijumu, pozorištu koje je pokrenuo Tihomir Stanić, večeras i sutra na programu su "Davitelj protiv davitelja“ i monodrama Vesne Pećanac, dok je Beogradsko dramsko pozorište za prve dane avgusta najavilo otvaranje letnje scene na kojoj će biti igrani komadi "Demokratija", "Sumrak bogova", "Divlje meso"...

Iako su pozorišta zatvorena, a predstave gostuju po brojnim festivalima, u prestonici je u jeku leta živ teatarski život. Pravo osveženje donelo je pozorište Teatrijum koje je počelo da radi 3. jula i od tada se svakog dana u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja izvode predstave. Ovaj teatar je pokrenut na inicijativu glumca

Tihomira Stanića uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio prostor i gradske opštine Stari grad. Stanić je i otvorio ovu scenu komadom „Na Drini ćuprija“, a premijerno je odigran Molijerov „Don Žuan“. Poznati glumac se prvi put okušao kao reditelj u saradnji sa Markom Misiračom, a tekst je adaptirala Vida Davidović, apsolvent dramaturgije.

Pozorište Teatrijum. Foto:Katarina Milošević

Do kraja jula publika će na ovoj sceni moći da pogleda „Davitelj protiv davitelja“ Nebojše Pajkića i Slobodana Šijana, pozorišta „Raša Plaović“ iz Uba (28. jul), monodramu Vesne Pećanac „O, kakav divan dan“ (29. jul), kabare komediju „Nas dve“ u režiji Tatjane Kecman, koja i glumi, a peva Ana Radonjić – Zoe Kida (30. jul) i hit monokomediju „Šta me snađe“ Nebojše Romčevića sa Anđelkom Prpić (31. jul).

Sve predstave počinju u 21 sat, kapacitet je 200 mesta, a do 31. avgusta u Teatrijumu biće izvedeno 50 predstava.

– Ovo je nulta sezona, sasvim smo zadovoljni i očekujemo tek sledećeg leta da radimo kao bioskop u tri termina. Otvorili smo vrata „Teatrijuma“ i na to sam ponosan, posebno na mlade umetnike – s osmehom nam je rekao glumac Tihomir Stanić o pozorištu čije je osnivanje inicirao.

„O, kakav divan dan“. monodrama Vesne Pećanac. Foto: Promo

Beogradsko dramsko pozorište najavilo je da će tokom avgusta i septembra biti aktivna njihova letnja scena, koja je s radom počela prošle godine. Tokom avgusta na repertoaru su: „Demokratija“ Josifa Brodskog u režiji Veljka Mićunovića (5, 6, 7. i 8. avgusta), „Sumrak bogova“ Ivora Martinića, reditelja Jagoša Markovića (12, 13, 14. i 15. avgusta). Potom je na programu „Crna kutija“, Ane Đorđević, inspirisano filmom „Savršeni stranci“ P. Đenovezea, u režiji Andrea Nosova (19, 20, 21. i 22. avgusta) i „Jugojugoslavija“ autora i reditelja Bonn Parka (26, 27, 28. i 29. avgusta).

Dragan Bjelogrlić u predstavi „Let iznad kukavičjeg gnezda“, Foto: BDP/Predrag Zagorac

U septembru, publika će moći da pogleda komade „Ružni, prljavi, zli“ Slobodan Obradović (po motivima filma E. Skole) u režiji Lenke Udovički (3, 4, 5. i 6. septembra), „Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića i reditelja Ivice Buljana (9, 10, 11. i 12. septembra). Sledi predstava „Divlje meso“ Gorana Stefanovskog u režiji Jagoša Markovića (16, 17, 18. i 19. septembra), zatim „Let iznad kukavičjeg gnezda“ u režiji Žanka Tomića (23, 24, 25. i 26. septembra) i Brehtov „Baal“ reditelja Diega de Brea (30. septembra, 1, 2. i 3. oktobra).

Predstave u „BDP Globos osiguranje ARENA“ počinju u 20 časova, predviđeno je 150 gledalaca po predstavi, a mesta nisu numerisana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar