Foto:Promo/Portalibris

Izdavačka kuća Portalibris proglasila je pobednike nagradnog literarnog konkursa za 2022. godinu, pod nazivom „Srbija na razmeđi vekova (1878–1918)”. Prvo mesto osvojila je Jelena Kujundžić sa pričom Šukar, drugo mesto zauzela je autorka Jelena Lubarda Mesić i priča Maj(s)ka, dok je treće mesto pripalo Branki Trifunović i priči Sve je borba.

Svake godine Izdavačka kuća Portalibris tradicionalno organizuje literarni konkurs sa ciljem promovisanja književnosti i kulture, podsticanja ljudi da pišu i otkrivanja novih talenata. Ovim konkursom takođe se proširuje Portalibrisov projekat negovanja tradicije, započet kroz ediciju Otrgnuto od zaborava, koja je prvenstveno okrenuta zaboravljenim srpskim piscima i očuvanju srpskog istorijskog i kulturnog nasleđa, kaže se u saopštenju.

Ove godine od učesnika je  traženo da napišu priču inspirisanu najzanimljivijim periodom srpske istorije – razdobljem s kraja 19. i početka 20. veka. Pozvani su zainteresovani da se osvrnu na sve one događaje i ljude koji su obeležili zlatno doba srpskog političkog, privrednog i kulturnog života, te da se pozabave temom ratova za slobodu, istraže uzbudljive događaje ili da se prisete porodičnih priča iz burnog istorijskog perioda od Berlinskog kongresa 1878. do kraja Prvog svetskog rata 1918. godine.

Pored pobednika, zbog veoma kvalitetnih i lepih priča, Portalibris pohvaljuje i nekoliko drugih autora koji su bili u najužem izboru, a to su: Marija Aleksić, autorka više odličnih priča, među kojima su Ja, Milun sa Morave i Amreli iz Vasine ulice, Olivera Nedeljković, autorka priče Lutka, i Nikola Ilić, autor priče Milutin, unuk Milutinov.

Zbirka najboljih priča pristiglih na konkurs pojaviće se do ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu.

Bonus video: Knjiga o Milutinu – kontekstualno ili suštinski sporna?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare