A Balad Sarajevo Film Festival Foto:Promo/SFF/Obala Art Centar

Ako bi danas neko zamišljao modernu varijantu "Hasanaginice" na velikom platnu, onda bi se ona zvala "Balada".

Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Svetska premijera bosanskohercegovačkog filma „Balada“ Aide Begić održana je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo, drugog dana 28. Sarajevo film festivala, uprkos oblacima koji su čitavog dana „pretili“ glavnom gradu BiH i dosadne kiše, zbog koje su sve projekcije na otvorenom premeštene u zatvorene prostore.

Da bi se ekipa filma „Balada“, prevođena rediteljkom Begić, poklonila ljubiteljima sedme umetnosti morala je da se strpi čitavih osam godina. Naime, toliko je trebalo projektu „Balada“ da se završi, otkrila je rediteljka Aida Begić na današnjem susretu s medijima uoči premijere u Narodnom pozorištu.

– Sve je počelo još 2014. godine. Bio je drugačiji koncept tada, i projekat je prošao kroz mnogo promena. Mislila sam da je vreme da uradim film na način kako želim, bez kompromisa i da se osećam slobodno – poručila je Begićeva, koja je radeći na filmu naučila mnogo o bosanskoj tradiciji:

Sarajevo Film Festival Aida Begić, Jasna Žalica i Marija Pikić Foto:Promo/SFF/Obala Art Centar

– Usmena književnost je interesantna kako bismo razumjeli mistične aspekte ljudi, ali i mjesta. Želela sam se igrati s tim motivima te ih uklopiti u to kako bi oni izgledali danas.

Kada se posle deset godina bračnog života Merjem-Meri (30), neambiciozna domaćica i majka osmogodišnje devojčice Mile vrati u roditeljsku kuću shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila. Na sve to našla se i između dve vatre – ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. S obzirom da nikako da nađe stalan posao, nade da će dobiti starateljstvo nad ćerkom ravne su nuli. Sreću u toj tmini pronalazi u audiciji za film… Ovo je siže filma u kojem igraju Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić…

Aida Begić na Sarajevo Film Festivalu Foto:Promo/SFF/Obala Art Centar

Sudbina žena, što pokazuje i ovaj film, prema rečima glumice Marije Pikić, nije se mnogo promenila:

– Možete staviti priču iz balada u današnje vreme, mala mesta i imaćete istu priču. Vremena su se promenila, ali ljudi nisu kazala je Pikićeva pre premijere.

Marija Pikić Sarajevo Film Festival Foto:Promo/SFF/Obala Art Centar

I glumica Jasna Žalica je vrlo emotivno doživela snimanje i samu „Baladu“:

– Ono što je meni bilo uzbudljivo je to što nekako svaki od likova imao jasnu pozadinu iz koje reaguje tačno onako kako misli da treba, najbolje što je moguće. Niko se od tih likova ne zeza ni sa čim, oni su uvereni da je njihovo gledište ono koje treba imati ovaj svet. Naročito je uzbudljiva ta priča o ženi, bilo kojoj iz ove ekipe, koje se grčevito bore da ostave utisak da su jake i da će se moći probiti kroz taj svet!

Ekipa serije Kotline na Sarajevo Film Festivalu Foto:Promo/SFF/Obala Art Centar

Nakon „Balade“ održana je regionalna premijera filma „Korset“ Mari Krojcer, a na crvenom tepihu predstavila se i ekipa nove serije „Kotline“, čiji su autori Danis Tanović i Amra Bakšić-Čamo.

Feđa Štukan Sarajevo Film Festival Foto:Promo/SFF/Obala Art Centar

Pored reditelja Tanovića, na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta publici se poklonio jedan od glavnih glumaca u ovoj kriminalističkoj seriji – Feđa Štukan.

Bonus video: Sve zvezde 28. Sarajevo film festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar