Foto: deconstructingtheillusion; Album - John Parrot-Stocktrek Images / Album / Profimedia

Tribina "Beograd za početnike" o malo poznatom intimnom životu Nikole Tesle, održaće se u ponedeljak 7. marta u 18 i 30 časova u Galeriji 83, na Banovom brdu. Gošća tribine je Ana Atanasković, spisateljica i novinarka, a domaćin je Smiljana Popov.

Ko je bila žena koja je volela Nikolu Teslu i koja mu je više od dve decenije pisala čežnjiva pisma; kako mu se približila ako znamo da je veliki naučnik bio vrlo distanciran prema ženama; zašto je Tesla doživeo nervni slom i promenio vlastiti rukopis; kakve kontroverzne njujorške zabave je posećivao sa još kontroverznijim skandal-majstorom Stenfordom Vajtom; kako je legendarna glumica Sara Bernar pokušala da zavede Nikolu Teslu; gde je upoznao Mark Tvena, Ruzvelta, Kiplinga, Dvoržaka…

Smiljana Popov Foto:Maša Raca

Nova tribina “Beograd za početnike” autorke Smiljane Popov osvetliće malo poznati, intimni, društveni, zabavni život čuvenog pronalazača i naučnika askete i neistraženu, javnosti skrivenu, pa i šaljivu stranu njegove ličnosti.

Ana Atanasković Foto: Danilo Polovina

Gošća tribine koja će publiku provesti kroz neke od najmisterioznijih i javnosti nedovoljno rasvetljenih epizoda iz života velikog naučnika, ali i dendija sa Pete avenije je Ana Atanasković, profesorka engleskog jezika, spisateljica, novinarka i autorka nedavno objavljene knjige “Moja ljubav Nikola Tesla”.

Zbog intrigantne priče o malo poznatoj strani Tesline prirode, zaputila se u Sjedinjene Američke Države. Obilazila je arhive i biblioteke u Njujorku, Delaveru, Pensilvaniji i prestonici SAD, kako bi došla do verodostojnih podataka o tom aspektu Teslinog života.

„Volela bih da imam vesti od Vas, moj večiti dragi i večito ćudljivi prijatelju, bilo loše bilo dobre. No, ako nećete da mi pošaljete koji redak, barem mi pošaljite koju misao i ja ću je primiti svojim tanano podešenim instrumentom”, pisala je Katarina Džonson u pismu Tesli, koje je u romanu citirano prema knjizi Margaret Čejni „Tesla, čovek van vremena”. Tesla bi potom potvrđivao svoj dolazak na zabavu ili, pak, odgovarao kako zbog obaveza ipak neće biti u mogućnosti.

„Ne znam zašto sam toliko tužna, no osećam se kao da mi je sve u životu promaklo. Možda sam suviše sama i samo mi je potrebno društvo. Mislim da bih bila srećnija kada bih znala nešto o Vama. Vi, koji ste svesni samo rada i koji nemate ljudskih potreba. P. S. Da li se sećate zlatnog dolara koji ste razmenili Vi i Robert. Nosim ga ovog leta kao talisman za sve vas”, iskazivala je naklonost koja je više od dve decenije bila Teslina prijateljica, a on njoj simpatija. I koja je na samrti zadužila svog muža Roberta Andervuda Džonsona, čuvenog izdavača, pesnika, diplomatu, inače Teslinog najboljeg prijatelja da se brine o Tesli…

Bonus video – Sloboda Mićalović o ulozi u kazastanskom filmu Suncokret

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar