Željko Lučić Foto: Wonge Bergman

Četvrto izdanje muzičkog spektakla na otvorenom "Opera na vodi" sa baritonom Željkom Lučićem u naslovnoj ulozi Rigoleta, biće održano u subotu, 10. septembra od 20 sati, na platou iza Geozavoda u Beogradu na vodi.

Jedinstveni muzičko-scenski program, besplatan za publiku, biće tako u znaku opere „Rigoleto“ Ðuzepa Verdija, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, svetski uspešan umetnik Željko Lučić igraće glavnu ulogu, dok će dirigent biti Dejan Savić.

– Ulogu Rigoleta sam izveo oko 200 puta do sada u karijeri i ona predstavlja krunu baritonskog opusa. Uvek je izazov tumačiti ovu ulogu, veoma je kompleksna, teška, višeslojna – ocenio je bariton Lučić, prisutan na mnogim svetskim scenama.

Naveo je da u toj Verdijevoj operi ima malo komedije i tragedije, a da se delo završava tragično, kao i sve opere ovog italijanskog kompozitora.

– Rigoleto je jedan posesivan čovek, otac koji misli da čini sve najbolje za svoju ćerku, a zapravo radi sve suprotno. Opera predstavlja taj odnos oca i ćerke. Radnja je toliko univerzalna, da zaista može da se smesti bilo gde danas, u prošlost, sadašnjost, ali i budućnost – podvukao je Lučić.

Foto:S. Doroški

U ulozi Rigoleta u istoimenoj operi Đuzepea Verdija srpski operski umetnik će najpre nastupiti u Novom Sadu 7. septembra, na sceni SNP, a Lučić je istakao da će sada prvi put nastupiti u projektu „Beograd na vodi“, na otvorenom, u tako zahtevnom projektu pred beogradskom publikom.

Ipak, poslednjih sezona Lučić često gostuje u prestonici Srbije i „Srpskoj Atini“ kada ga zovu da gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu, SNP u Novom Sadu, ili Operi i teatru Madlenianum u Zemunu.

– Mnogo je godina prošlo od kako sam otišao iz Srbije, i ona se dosta menja, kao i sam Beograd. Vraćao sam se ovde na koncerte po pozivu domaćih pozorišta. Spektakl koji nas čeka je veoma prigodna prilika, prostor je kao amfiteatar. Moja gostovanja su bila učestala u poslednje vreme, što nije slučajno, više je mogućnosti mog povratka na ovdašnju scenu, tako da razmatram saradnje i projekte sa Novim Sadom i Beogradom – najavio je Željko Lučić, prisutan na svetskim pozornicama – Metropoliten Opere u Njujorku, Milanske skale, Bečke opere, Kraljevske opere u Londonu.

Foto:S. Doroški

U ansamblu će biti i specijalna gošća, operska umetnica – sopran Alida Berti, koju dovodi Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a nastupiće u ulozi Rigoletove ćerke Ðilde. Libreto „Rigoleta“ je napisao Frančesko Marija Pjave prema drami „Kralj se zabavlja“ Viktora Igoa, a radnja je smeštena u grad Mantova i okolinu, u 16. veku.

Praizvedba opere „Rigoleto“ odigrana je 11. marta 1851. godine u Veneciji (Italija) u pozorištu „Teatro La Fenice“.

Željko Lučić, bariton iz Zrenjanina od 1993. do 1998. bio je član SNP-a u Novom Sadu, a onda je otišao u angažman Frankfurtske opere. Posebno je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u operama Ðuzepa Verdija. Lučić je svoj profesionalni operski debi imao u aprilu 1993. kao Silvio u Leonkavalovim „Pajacima“ u SNP-u, a onda su se nizale uloge u operama: „Ljubavni napitak“, „Lučija od Lamermura“, „Travijata“, „Faust“, „Evgenije Onjegin“.

Tokom 1998. Lučić se pridržio spisku glavnih umetnika Frankfurtske opere, gde je ostao sve do 2008. godine i igrao u delima – „Aida“, „Trubadur“, „Atila“, „Sicilijansko večernje“, „Bal pod maskama“, „Figarova ženidba“, „Manon Lesko“, „Boemi“, „Adrijana Lekuvrer“, „Madam Baterflaj“ .

Bonus video: Spektakl u Novom Sadu – Karmina Burana na otvorenom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar