Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/Alberto Morante

Ovih godinu dana spremali smo se da za naš jubilej sledeće godine, kada će biti 10 godina festivala, specijalni gost bude Piter Bruk i upravo ta poslednja predstava koju je režirao u svom čuvenom pozorištu ‘Buf di Nor’, osvrnuo se reditelj Nikita Milivojević, osnivač Šekspir festivala koji se deveti put održava u Vili Stanković u Čortanovcima.

Za slavnog reditelja Pitera Bruka, koji je preminuo u 97. godini, održan je minut ćutanja, a Milivojević je podelio sećanje na njega na FB stranici Šekspir festivala:

Piter Bruk Foto:Pacific Press / ddp USA / Profimedia

“Pre dosta godina, radeći neku predstavu, zatražio sam da mi donesu razne knige koje bih na sceni koristio kao rekvizitu. Doneli su mi pun sanduk najrazličitijih knjiga i rekli da izaberem šta mi odgovara. Zagledajući se u neobične naslove koji su bili ispred mene, počeo sam da biram, i odjednom, na moje veliko iznenađenje, ugledao lektiru iz mojih studentskih dana: Piter Bruk ‘Prazan prostor’.

Sećam se da sam se nasmejao. Izgledalo mi je to kao nekakav pomalo neobičan, čudan znak: jedna od ključnih kniga o pozorištu završila je kao rekvizita u pozorištu!? Uzeo sam knjigu i poneo sa sobom u hotel, i posle dosta godina, iste večeri je, naravno, ponovo pročitao…

Neke od najvažnijih i najlepših stvari o režiji, glumi, pozorištu… naučio sam od Pitera Bruka.

Mislim da niko nije pisao, režirao, promišljao pozorište na tako inspirativan način, da mi se činilo da od mog poziva – nema lepšeg i uzbudljivijeg na svetu. U Pariz sam putovao samo da bih ga upoznao.

Kada je pre nekoliko godina čitav svet obeležavao godišnjicu smrti Šekspira, poslao sam mu imejl i zamolio ga da napiše nekoliko rečenica koje bih pročitao na otvaranju našeg festivala. Već kroz nekoliko dana stigao mi je odgovor, koji i dalje znam napamet: ‘Šekspir je fenomen, kao Sunce i Mesec… Tekst te njegove poruke sada je kao nekakva relikvija na prvoj stranici veb sajta festivala.

Foto: Promo/Šekspir festival

Godine 2019, naš gost je bila njegova ćerka, Irina Bruk, sa svojom predstavom “Bura”. Pitao sam je kako je Piter, šta radi, s obzirom na godine i uz osmeh je rekla – “Režira, šta bi drugo radio”…

Ovih godinu dana spremali smo se da za naš jubilej sledeće godine, kada će biti 10 godina festivala, specijalni gost bude Piter Bruk i upravo ta poslednja predstava koju je režirao u svom čuvenom pozorištu ‘Buf di Nor’.

Bio sam siguran da bi to bio događaj koji bi, ne samo simbolično obeležio naš praznik, već nešto čime se u pozorištu meri vreme.

Nažalost, za uspomenu nam sada ostaje samo naša prepiska i želja da se to desi… I, kao i uvek, razna sećanja”.

****

Bonus video: Premijera predstave „Zelena čoja Montenegra“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar