Pablo Seret de Ena, Vanja Viktor Kabir Tonjola, Dodela nagrada na festivalu Kustendorf Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Završen je 15. Kustendorf! Zlatno jaje osvojio je film iz Rusije "Vedro nebo" reditelja Andreja Zamoskovnija i Igora Coja, za, kako je žiri ocenio, "svaki aspekt ovog ostvarenja koji je bio savršen."

– Priča, kamera i gluma kreiraju zajedno nostalgičnu priču i u isto vreme sarkastično umetničko delo. Besprekorno i zrelo pripovedanje prevazilazi standarde uobičajene za studente – poručio je žiri.

Pobedničko ostvarenje iz Rusije prati dečaka Maksima koji se nakon tuče sa školskim drugom, vraća kući i počinje da kuje osvetu, kada iznenada na televiziji primeti nešto što odluči da snimi. U pitanju je trenutak kada su srušene zgrade Svetskog trgovinskog centra u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Srebrno jaje je pripalo ostvarenju „Nemački kvalitet – kolege“ Janisa Aleksandera Kifera iz Nemačke, a Bronzano je otišlo u ruke filmu „Ludi ples“ Vanje Viktora Kabira Tonjole iz Švajcarske.

„Vučicin totem“ Veronike Ečegi iz Španije dobio je Specijalno priznanje žirija, a nagrada za fotografiju „Vilko Filač“ pripala je Pablu Seretu de Ene iz Danske za film „Beskorisni operski pevači“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

O dobitnicima je odlučivao žiri koji čine egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, publicistkinja filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Poseban kuriozitet festivala bilo je večerašnje ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka, 1921. godine.

Bonus video: Drvengrad u znaku Kustendorfa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar