Foto.promo

Delo "Zatvoreno zbog odmora" autora Stefana Čapalikua upravo je objavljena u ediciji "Gral" izdavačke kuće Klio, saopštio je ovaj izdavač.

„Na razmeđi Beograda, Tirane i Skadra, u jeku Drugog svetskog rata, odvija se drama nesrećnih ljubavi onih koji su čeznuli za srećnom budućnošću“ – ovako iz kuće Klio opisuju novu knjigu „Zatvoreno zbog odmora“.

Delo koje je potpisao Stefan Čapaliku obuzima čitaoca i odvodi ga na drugu stranu, s koje „nikada nismo posmatrali istoriju“. Posredi je priča o prošlosti sagledanoj očima gubitnika, o sudbinama ljudi prinuđenih da žive u sasvim pogrešnim kontekstima.

„Obuzeti grčevitim pokušajima rešavanja intimnih potresa, u vrtlogu onog najvećeg, kolektivnog, junaci različite etničke i religijske pripadnosti izjednačeni su u patnji i stradanju. Nemci, Srbi, Italijani i Albanci, u uzajamnim prožimanjima i dodirima, ovde nisu tretirani tek sa stanovišta istorijske odgovornosti. Oni su krivci u vlastitim životima, koji im neprestano izmiču kontroli. Rat briše razlike među ljudima, pokazujući da svi čeznu samo za jednim – ljubavlju“, kroki je dela Stefana Čapalikua, rođenog 1965. godine.

Čapaliku je diplomirao albanski jezik i književnost na Univerzitetu u Tirani 1988, nakon čega je nastavio stručno usavršavanje u Italiji, Češkoj i Engleskoj, da bi doktorsku disertaciju odbranio 1996. Od 2005. godine istraživač je pri Centru za albanske studije i profesor estetike na Univerzitetu umetnosti u Tirani.

Piše poeziju, prozu, drame i eseje koji su prevedeni na engleski, nemački, francuski, italijanski, rumunski, poljski, bugarski, srpski, makedonski i turski jezik. Pozorišni je i filmski reditelj. Za drame, izvođene na nacionalnim i međunarodnim pozorišnim festivalima, osvojio je brojne nagrade i priznanja i proglašen najboljim albanskim dramskim piscem nekoliko godina unazad, poslednji put 2016.

Bonus video: Najbogatiji pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar