Silosi, izložba Mi pokrećemo sve, Mi pokrećemo svet
Foto: Silosi/Promo

Edukativno-zabavna izložba "Mi pokrećemo sve(t)" biće otvorena u nedelju, 19. septembra u bepgradskim Silosima, kao najava budućeg muzeja na obali Dunava, saopšteno je iz ove galerije.

Postavka je zamišljena u stilu nekadašnje rubrike Politikinog zabavnika „Verovali ili ne“, i uz niz manje poznatih zanimljivosti predstavlja istorijat transporta od pronalaska točka do prvog leta helikoptera na Marsu!

Da li ste znali da su i žene učestvovale u pomorskim bitkama u 18. veku i ko su bile najpoznatije gusarke svih vremena? Ili zašto su se mornari tetovirali? Odgovore na sva ta pitanja donosi izložba „Mi pokrećemo sve(t)“, koja će trajati do 26. septembra u galeriji Silosi Beograd, a moći će da se pogleda od 18 do 21 sat.

Izložba je podeljena u četiri celine, tačnije glavne elemente iz antičke filozofije – vazduh, vatra, voda i zemlja. Sve te celine prati niz zanimljivosti i manje poznatih činjenica koje su predstavljene na nesvakidašnji način. Primera radi, deo koji pokriva vozove otkriva koji su najbrži, koliko luksuzne su svojevremeno bile vožnje „Orijent ekspresom“, ali i detalje iz romana Agate Kristi!

Pandemija nam je ukazala na važnost transporta i naučila nas kako jedan mali zastoj u lancu protoka robe može izazvati velike probleme. Iz tog razloga smo podrzali inovativnost i kreativnost organizacije Gaia pokret, sa kojom delimo iste vrednosti, a koja je u saradnji sa beogradskom istoričarkom Jelenom Živković i umetnicom Katarinom Stanković Bjegović osmislila projekat koji najbolje predstavlja našu svrhu, svet transporta i važnost njegovih inovacija u svakodnevnom životu“, reči su Rolanda Raita, direktor Gebrüder Weiss Srbija koja uz Gaia pokret stoji iza postavke.

Silosi, izložba Mi pokrećemo sve, Mi pokrećemo svet
Slosi na Dorćolu Foto: Arhiva Silosa/Promo

Osim ove izložbe u dorćolskim Silosima će se održavati i deo programa dvostrukog Bitefa koji je otvoren sinoć. I  to festival savremenog cirkusa „Cirkobalkana 9“, koji će se od 16. do 25. septembra održati na poljani pre glavnog ulaza u zonu Silosa, a gostovaće devet predstava trupa iz Francuske, Italije, Grčke i Slovenije, saopšteno je iz ove galerije. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar