Foto: Vidoje Milojević

Politička komedija s tragičnim posledicama, film "Prizvan i pozvan" sinoć je pozdravljen ovacijama u prepunom Domu omladine treće večeri 16. Beldoksa, saopštili su organizatori.

Ostvarenje „Prizvan i pozvan“, koje su režirali Luka Papić i Srđa Vučo, tragikomedija o prvim višestranačkim izborima u srpskoj istoriji, prikazan je u okviru Beldoksove selekcije Srpskog takmičarskog programa. Nakon projekcije filma publici su se poklonili autori i protagonisti, a selektor Beldoks festivala Igor Stanojević razgovarao je s Papićem i Vučom, uz pitanja mnogobrojne publike u Domu omladine.

To je politička komedija sa tragičnim posledicama koja se bavi jednim od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji. Četiri bivša predsednička kandidata, politička autsajdera, prisećaju se svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. godine  i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj – reči su Luke Papića.

S obzirom da su reditelj materijal za film, koji obiluje arhivskim snimcima, skupljali nekoliko godina sadrži i gostovanja na nacionalnoj televiziji na kojoj su se predstavljali mnogobrojni predsednički kandidati, s fokusom na četiri glavna aktera.

– Pošto smo skupili mnogo materijala, dugo smo razmišljali šta treba da uradimo s filmom, a onda smo shvatili šta zapravo ne treba da uradimo s filmom – da ne stavimo u fokus glavne političke figure tog vremena, već ličnosti koje smo otkrili tokom procesa – objasnio je Srđa Vučo. 

Autori filma Foto: Vidoje Milojević

„Prizvan i pozvan“ nisu zamislili kao film o „rađanju demokratske scene“ i prvim višestranačkim izborima u istorijskom i informativnom smislu, već  kao ostvarenje o ljudskoj naravi i egu. Kroz film istražuju razloge zbog kojih se ljudi bave politikom i granicu između „ličnog“ i političkog. Ukazuju da, iako je na neki način uzbudljiva i zabavna, posledice politike mogu biti više nego tragične.

Foto: Vidoje Milojević

Ovaj film će ponovo biti prikazan i danas u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 21.30. Tokom četvrtog dana Beldoksa publika će moći da vidi i ostvarenje „Apolonija Apolonija“ rediteljke Lee Glob u Domu omladine od 17 sati, a dva i po sata kasnije na istom mestu biće održana premijera filma „Niko vredan pomena“ Svetislava Dragomirovića. Takođe i regionalna premijera filma „Linč/Oz“ reditelja Aleksandra O. Filipa u 21.30, koji istražuje jednu od najfascinantnijih zagonetki u istoriji filma: trajnu simbiozu između Čarobnjaka iz Oza i popularnog simbolizma Dejvida Linča. Dokumentarac „Vidi šta si me prisilio da uradim“ (Koko Šrijber) na repertoaru je Jugoslovenske kinoteke od 20.30 sati…

Bonus video: Otvaranje FAF-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar