Dečiji hor Opere SNP-a Foto:V. Velicković

“Habanera”, čuvena arija opere “Karmen”, poslednjih dana se čuju na svakom uglu evropske prestonice kulture, jer Srpsko narodno pozorište sprema spektakularnu premijeru ovog muzičko scenskog dela 30. septembra, saopštili su iz ovog teatra.

Nakon 25 godina ova slavna opera Žorža Bizea ponovo će biti na sceni „Jovan Đorđević”, najstarijeg nacionalnog teatra. Tim povodom na više lokacija u gradu muzičari Orkestra Opere SNP-a izveli su jednu od najčuvenijih operskih arija.

„Zanimljivo, izazovno, tako bih opisala ovo iskustvo. Drago mi je kad operu možemo da približimo ljudima na neki drugi način i da ih zainteresujemo da dođu i pogledaju predstavu”, prokomentarisala je flautiskinja Marija Vasić.

Ovo nije prvi put da Srpsko narodno pozorište na takav način oživljava operska dela najširoj publici. Cilj je, kako kažu, da se pokaže koliko uspešno može da bude spajanje nesvakidašnjih prostora sa teatarskim programima, čineći tako kulturu dostupnom svima.

„Želimo da podstaknemo Novosađane, ali i sve druge koji mogu da dođu i vide operski spektakl i prestiž. Mnogo smo radili da poboljšamo u svakom pogledu situaciju u pozorištu, pa smo tako kposle 16 godina kupili nove instrumente na kojima će se svirati ova opera. Ovim je i nivo izvođenja znatno podignut. Sem toga, namera je da se svake godine obnovi po jedna grupa instrumenta kako bismo u narednom periodu imali kvalitet vodećih operskih orkestara, istakao je Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

Dečiji hor Opere SNP-a Foto:V. Velicković

Proteklog vikenda, Dečji hor SNP-a nastupio je na platou sa jednom od numera iz predstave. Video koji je u nedelju objavljen na društvenim mrežama, već sada ima više hiljada pregleda i na desetine deljanja, pokazujući tako da Novi Sad živi Karmen, saopštili su organizatori.

Opera koja i 175 godina od svog nastanka fascinira, otvara pitanja i preispituje društvene norme, postaviće i nove standarde kada je reč o scenskom izvođenju u Novom Sadu.

Karte za premijeru su rasprodate, a reprize su 1. i 3. oktobra.