Foto: ULUS/Promo

Prolećna izložba "Nevidljivi portret", koja se razvijala od 13. maja u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu, biće u celosti postavljena danas od 15 do 21 sat, a potom će publika moći da je poseti do 4. juna, saopšteno je iz ULUS-a.

Izložba je organizovana u mraku ili polumraku, u vanrednim okolnostima posle požara u Paviljonu, a pre njegove rekonstrukcije. Umetnici su bili pozvani da odgovore na krajnje jedinstvene tehničke mogućnosti izložbenog prostora, kao i da kroz proces zajedničkog postavljanja izložbe i uspostavljanjem odnosa između radova formiraju njen krajnji ishod, saopšteno je iz ULUS-a.

Prolećna izložba u Paviljonu Cvijeta Zuzorić Foto: ULUS/Promo

Organizatori Prolećne izložbe navode da je sam proces postavke postao uključen u koncept izložbe čime je izložba postala događajna, a publika je mogla uživo da je prati i u njoj sudeluje. Umetnici, publika i organizatori su se od 13. do 21. maja svakog dana od 16 do 18 sati okupljali da prave zajedničku postavku bez unapred zacrtanih pozicija, bez najboljih ili najgorih mesta za radove, bez diskrecionih ovlašćenja i bez tuđih imperativa. Time je izložba postala predmet dijaloga i kreiranih odnosa, a svakako i prilika da se zajednički razmatraju relacije koje se prave u prostoru umetničke produkcije i da se ispita kako vidimo sebe u tom prostoru i kako vidimo jedni druge, navode u ULUS-u.

Prolećna izložba u Paviljonu Cvijeta Zuzorić Foto: ULUS/Promo

„Mrak i polumrak koji je zadesio Umetnički paviljon ‘Cvijetu Zuzorić’ pretvoren je u mesto za igru sa onim što je već formirano, postojeće i zadato, kao i sa onim što je tek anticipirano, nedovoljno formirano i još uvek nerealizovano, a obećava nove mogućnosti – novi ‘grupni portret’ u budućnosti”, navode organizatori.

Danas će se, kako kažu u ULUS-u, “preklapati završni radovi na izgradnji izložbe sa ceremonijom njenog otvaranja”, a tokom tog perioda biće finalno izvedeni neki od radova.

Foto: ULUS/Promo

Od 15 do 18 sati zakazane su „Svetlost što izbija sama od sebe iz tmine“ Uroša Rankovića, odnosno vajanje pepelom i radionica na terasi i prostoru ispred paviljona, kao i radionica izrada predmeta od reciklirane plastike „Mini pogona“ pod nazivom „4x5xX=15xY“ na terasi.

Foto: ULUS/Promo

Od 17 do 19 sati sledi radionica „Plemena F20“ ispred paviljona, od 18 do 20 sati Nikola Radosavljević na više lokacija postaviće ambijentalnu instalaciju „Carpet of Youth (Salvia Officinalis)“, a Jelena Rakić će od 19 do 19.30 sati izvesti performans „Bijeli kvadrat na crnoj podlozi“.

Darinka Pop Mitić će od 21 do 22 sata, prema najavi organizatora, oslikati mural “Slepa mrlja solidarnosti” na gornjem izložbenom nivou „Cvijete Zuzorić“.

Na Prolećnoj izložbi ove godine učestvuje više od 80 umetnica i umetnika, selektovanih na osnovu konkursa i po pozivu: Una Novosel, Slobodan Vračar, Ružica Mitrović, Tijana Zorić, Nikola Pavlović, Kristina Drašković Bockov, Nenad Vučković, Jadran Krnajski, Toni Aničin, Nenad Gajić, Dunja Karanović, Tamara Agić, Sofija Rakidžić, Miroljub Filipović, Elena Atraškević Zlatković, Dejan Bogojević, Jovana Sibinović, Koštana Đurić, Tijana S. Mijalović, Jelena Stašević, Katarina Anđelković, Teodora Rakidžić, Radojević Vera, Braletić Jovana, Nenad Burnić, Sara Tanasković, Nikola Marković, Milorad Lazić, Šana Kulić, Edvina R. Hudeckova, Anja Tončić, Vladimir Milanović, Jelena Trajković, Minja Poljak, Marija Milinković, Boško Atanacković, Aleksandra Ilić, Vlada Milinković, Andrej Sinadinović, Miloš Šarić, Ivana Kucina, Dobri Stojanović, Danijela Knežević, Aleksandra Đukić, Jasmina Sarić, Jevrosima Lukić, Mihal Đurovka, Maja Ćuk, Janko Ilić, Zorica Nikić, Aleksandar Kržavac, Nađa Milivojević, Rada Kačarević, Dalibor Milojković, Jelena Merkur, Nenad Zeljić, Vladimir Lalić, Vladimir Petrović, Živka Suvić, Marija Đurić, Natalija Simeonović, Jelena Karišik, Ljubica Mladenović, Anđela Milošević, Dragiša Ćosić, Milan Pantelić, Andrej Čikala, Goran Kovačević, Marijana Oro, Jelena Aranđelović, Maja Simić, Branko Đukić, Sara Apostolović, Uroš Ranković, Tanja Marković, Nikoleta Marković, Adrej Mirčev, Nikola Radosavljević, Tatjana Strugar, Darinka Pop Mitić, Pleme F20 i udruženje Prostor, Jelena Rakić, Sara Milojević, Luka Jovanov, Filip Grujić, Katarina Ilijašević, Dunja Ćorlomanović, Ivana Kucina, Zorana Milićević, minipogon (Tijana Cvetković, Vahida Ramujkić, Chow Sing Tai), Goran Stojčetović i Matrijaršija.

Koncept Prolećne izložbe „Nevidljivi portret“ osmislile su Milica Ivić i Irena Ristić, u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a.

Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ oštećen je u požaru 9. marta. Grupa umetnika nakon toga zatražila je da se utvrdi odgovornost za to što je gorelo potkrovlje paviljona na Kalemegdanu, a u Upravnom odboru ULUS-a naveli su da su o požaru „obavestili sve koje je trebalo da obaveste“ i da su čekali zvaničan izveštaj policije. Nakon toga se nisu oglašavali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar